Minister Hilde Crevits bezoekt Junior Techniekacademie in Gits

Dit project maakt jonge kinderen warm voor alles wat met techniek te maken heeft. Crevits: “West-Vlaanderen is een voortrekker in techniek.”

Een vijftal jaar geleden werd gestart met de Techniekacademies in West-Vlaanderen. Jongeren maken er kennis met techniek.

Nog hogere subsidies

Initiatiefnemer Rik Hostyn staat zelf versteld van het succes van het project: “Intussen zijn er Techniekacademies overal in Vlaanderen. Het logische vervolg is nu onze Junior Techniekacademie. Leerlingen uit het derde en vierde leerjaar maken er in 10 workshops kennis met 5 technische STEM-projecten. Twee techniekmentoren begeleiden deze workshops. Maar liefst 47 West-Vlaamse gemeenten tekenden al in voor dit nieuwe project, goed voor 60 groepen.”

“Dat maakt van West-Vlaanderen een echte voortrekker”, vindt minister van Onderwijs Hilde Crevits. Dat zij het project heel genegen is, blijkt uit de subsidies die gepland zijn. Minister Crevits: “De subsidies worden opgetrokken naar 500.000 euro. Daarnaast trekt mijn collega Philippe Muyters nog eens 2 miljoen euro uit voor Techniekacademies overal in Vlaanderen. Dat is nodig, want de arbeidsmarkt heeft nood aan mensen met een technisch profiel.”

“Meer meisjes aantrekken”

De kinderen die de Junior Techniekacademie volgden, kregen hun diploma uit handen van de minister. Het blijkt dat techniek nog steeds hoofdzakelijk jongens aanspreekt. Slechts één meisje volgde de reeks. Zij mocht de minister helpen met het maken van een toverstaf.

“Het is zeker een werkpunt om meer meisjes warm te maken voor techniek. Blijkbaar is het toch nog steeds diep ingeworteld dat dit meer iets is voor jongens“, zegt Crevits. En hoe zit het met de technische kennis van onze minister? “Helaas zijn de stereotiepen heel sterk aanwezig binnen ons gezin”, lacht ze. “Ik ben waarschijnlijk de meest onhandige persoon die er is.”

(EV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.