De Harelbeekse traiteur Esthio werd door het FAVV gesloten op donderdag 24 mei na de levering van met salmonella besmette maaltijden aan 43 scholen in West- en Oost-Vlaanderen. Meer dan 450 kinderen werden besmet, van wie er meerdere in het ziekenhuis opgenomen moesten worden. Om de oorsprong te achterhalen van deze salmonellabesmetting, werden veel stalen afgenomen. De huidige analyseresultaten duiden de bron van de besmetting niet aan. In dit stadium van het dossier kon de minister dus niet alle nodige informatie bekomen.

"Omdat de traiteur een actieplan had ingevoerd in zijn lokalen (schoonmaak, ontsmetting...), kon hij zijn activiteit heropstarten en vanaf maandag 4 juni opnieuw leveren aan zijn bedrijfsklanten", stelt minister Ducarme. "In een tweede en derde fase was voorzien dat de traiteur opnieuw zou kunnen leveren aan schoolrefters."

"Begrip voor ongemak"

Maar op basis van het voorzorgsbeginsel en omdat kinderen een risicogroep zijn, heeftde minister beslist om de levering aan schoolrefters door het betrokken bedrijf niet te laten hernemen. "Ik wil eerst beschikken over alle resultaten voor enige herneming van leveringen van maaltijden aan kinderen. De resultaten van de snelle testen op de laatste stalen zouden in de loop van vandaag, donderdag 7 juni, bezorgd moeten worden", klinkt het.

Er daagde veel volk op bij Esthio., LOO
Er daagde veel volk op bij Esthio. © LOO

Een bepaald aantal bijkomende testen zijn immers nog steeds aan de gang op het niveau van de producenten die de traiteur bevoorraden. Er werd deze ochtend een vergadering georganiseerd door de minister met het FAVV en Sciensano om de stand van zaken op te maken van de nog lopende testen. "Ik begrijp het ongemak voor de scholen en voor de ouders van de leerlingen. Maar omdat het gaat om de gezondheid van onze kinderen, wil ik bijzonder voorzichtig zijn! Ik wacht op de resultaten van alle testen die werden uitgevoerd."

Donderdagnamiddag betuigen verschillende directies, leerkrachten en ouders hun steun aan hun traiteur. Zaakvoerder Hervé Vervaeck is ondertussen herstellende van de shock die hij gisterenavond opliep toen het nieuws binnenkwam.

De Harelbeekse traiteur Esthio werd door het FAVV gesloten op donderdag 24 mei na de levering van met salmonella besmette maaltijden aan 43 scholen in West- en Oost-Vlaanderen. Meer dan 450 kinderen werden besmet, van wie er meerdere in het ziekenhuis opgenomen moesten worden. Om de oorsprong te achterhalen van deze salmonellabesmetting, werden veel stalen afgenomen. De huidige analyseresultaten duiden de bron van de besmetting niet aan. In dit stadium van het dossier kon de minister dus niet alle nodige informatie bekomen."Omdat de traiteur een actieplan had ingevoerd in zijn lokalen (schoonmaak, ontsmetting...), kon hij zijn activiteit heropstarten en vanaf maandag 4 juni opnieuw leveren aan zijn bedrijfsklanten", stelt minister Ducarme. "In een tweede en derde fase was voorzien dat de traiteur opnieuw zou kunnen leveren aan schoolrefters." Maar op basis van het voorzorgsbeginsel en omdat kinderen een risicogroep zijn, heeftde minister beslist om de levering aan schoolrefters door het betrokken bedrijf niet te laten hernemen. "Ik wil eerst beschikken over alle resultaten voor enige herneming van leveringen van maaltijden aan kinderen. De resultaten van de snelle testen op de laatste stalen zouden in de loop van vandaag, donderdag 7 juni, bezorgd moeten worden", klinkt het.Een bepaald aantal bijkomende testen zijn immers nog steeds aan de gang op het niveau van de producenten die de traiteur bevoorraden. Er werd deze ochtend een vergadering georganiseerd door de minister met het FAVV en Sciensano om de stand van zaken op te maken van de nog lopende testen. "Ik begrijp het ongemak voor de scholen en voor de ouders van de leerlingen. Maar omdat het gaat om de gezondheid van onze kinderen, wil ik bijzonder voorzichtig zijn! Ik wacht op de resultaten van alle testen die werden uitgevoerd."Donderdagnamiddag betuigen verschillende directies, leerkrachten en ouders hun steun aan hun traiteur. Zaakvoerder Hervé Vervaeck is ondertussen herstellende van de shock die hij gisterenavond opliep toen het nieuws binnenkwam.