https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Minister en Eurocommissaris te paard de zee in met Oostduinkerkse paardenvissers

Garnaalvissers te paard Eddy D’Hulster en Nele Bekaert, minister Hilde Crevits en Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Maandag mocht de gemeente Koksijde in Oostduinkerke hoog bezoek verwelkomen. Virginijus Sinkevicius, Eurocommissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij en Hilde Crevits, viceminister-president van de Vlaamse regering en Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw waren erg geïnteresseerd in het unieke Immaterieel cultureel UNESCO-werelderfgoed van de Oostduinkerkse garnaalvissers te paard. Daarna trok het gezelschap nog naar Oostende.

De Litouwer Sinkevicius is met zijn 30 jaar de jongste Eurocommissaris ooit en zal er de komende jaren op focussen dat milieu, de blauwe economie en de visserijsector een integraal onderdeel van de Europese Green Deal worden.

Dat betekent: de klimaatambities van de Europese Commissie realiseren, maar ook duurzame groei en banen creëren. Maar hij heeft ook respect voor tradities en toonde een enorme interesse in het unieke culturele erfgoed van de garnaalvisserij te paard…

Gemeentelijke basisschool Oostduinkerke

Samen met minister Hilde Crevits uit Torhout trok hij met enkele paardenvissers, met paard en kar, naar het strand van Oostduinkerke waar hij werd opgewacht door vier klassen (vijfde en zesde leerjaar) van de Gemeentelijke Basisschool Oostduinkerke.

“Ik had al wel gehoord van dit bijzondere ambacht dat hier nog in ere wordt gehouden”, zei de Eurocommissaris. “Over hoe die paardenvissers te werk gaan heb ik vandaag veel bijgeleerd!”

“Ik heb heel veel respect en bewondering voor deze sterke, stoere paarden en de vakkennis van deze mensen. Dit kennen we niet in Litouwen; de stranden aan de Baltische zee zijn heel anders, met veel diepe putten en hoge duinen… Niet geschikt voor de garnaalvissers te paard dus!”

Onder de indruk

Even later volgde de Eurocommissaris het voorbeeld van minister Crevits om een tochtje in zee te maken op de rug van het paard van paardenvisser Nele Bekaert.

Minister Crevits kent de traditie uiteraard wel, maar was ook erg onder de indruk: “Wat fantastisch! Dit heb ik nog nooit gedaan, maar wat een belevenis, met zo’n braaf paard en een uitstekende begeleidster als Nele!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten