Minister Diependaele bezoekt Historische Zeilwagenrace in De Panne

Jan Leye (links) met minister Matthias Diependaele. © MV
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Op Monumentendag trokken een aantal historische zeilwagens de aandacht op het strand van De Panne. Het idee om een Historic Sand Yacht Meeting en een Historische Zeilwagenrace te organiseren kwam van de Royal Sand Yachtclub. Dat initiatief lokte zelfs Matthias Diependaele (N-VA), Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed naar De Panne die zich liet verleiden tot een ritje met organisator Jan Leye.

Stipt om 15 uur gaf Pascal Demuysere het startschot voor de eerste ronde. Daaraan deed ook Pascal Dewilde (53) uit het Henegouwse Ath mee. “Ik volgde in de RSYC een initiatieles in 2017, en ik was meteen verkocht”, vertelt Pascal. “Ik had jaren geleden wel gezeild, en dus kende ik de zeilprincipes. Maar na een tiental dagen deed de zeilwagenclub mij een oud zeilwagentje cadeau, zogezegd nog zeilklaar… Maar het was een stinkend, roestend wrak… dat mij wel uitdaagde om er iets moois van te maken.”

Mooiste renovatie

“Zo belandde ik uiteindelijk bij de oorspronkelijke bouwer, Georges Ameele. Die had de zeilwagen oorspronkelijk gebouwd, in het jaar 1976 of 1977, als leswagen. Die maakte voor mij de kapotte onderdelen opnieuw . Maar die kar is anno 2020 echt niet meer geschikt om wedstrijden mee te rijden: het ding heeft veel wind nodig, maar wanneer het te veel wind vangt, is het pure zelfmoord! Maar deze wagen heeft natuurlijk wel een charme – ik won er ook de prijs voor de mooiste renovatie mee! Vandaag was het een leuke ervaring, maar geef mij toch maar mijn ‘fusee’ waarmee ik vlot over het strand kan racen tegen 40 km per uur!”

Pascal Demuysere legt uit waarom ze nu precies dit jaar uitpakken met deze historische zeilwagenrace, gekoppeld aan een expo: “We zijn al 10 jaar bezig met oude zeilwagens, dat is een deel van onze clubwerking. Onze club bestaat trouwens al sinds 1968, destijds gesticht door mijn vader Robert, die ook het eerste Europese Kampioenschap won. Hij wilde meer Pannenaars en jongeren, onder meer de toenmalige scoutswerking, bij de sport betrekken en startte met goedkopere zeilwagens. Ook mijn generatie was enthousiast: in de jaren ’75 – ’80 veroverden we de wereld met heel wat kampioenstitels!”

Na de tweede wedstrijdronde arriveert minister Diependaele, die samen met Jan Leye een korte rit maakt op het strand en daarna de expo bezoekt. Daar vertelt Pascal Demuysere graag in geuren en kleuren het verhaal van de club en van de oude zeilwagens.

https://www.youtube.com/watch?v=mMd3JIjENpc

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier