Minister Demir erkent De Vaanders in Beernem als natuurreservaat

Redactie KW

Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir (N-VA) heeft het gebied De Vaanders in Beernem officieel erkend als natuurreservaat. Door deze erkenning ontvangt Natuurpunt vanaf dit jaar jaarlijks beheersubsidies. Twee jaar geleden nog verkende N-VA Beernem dit natuurgebied onder leiding van een gids van Natuurpunt.

Minister Demir werkte op minder dan drie maanden tijd de nog hangende natuurerkenningsdossiers weg. Maar liefst 682,5 ha extra natuur komt zo onder effectief natuurbeheer. Waaronder ook De Vaanders, het natuurgebied dat zowel in Beernem als in Aalter ligt. Natuurpunt zal instaan voor het dagelijks beheer en onderhoud van het gebied. “Er moet ook een toegankelijkheidsplan opgemaakt worden, zodat bezoekers maximaal kunnen genieten van de natuur die in Beernem floreert zonder de draagkracht van het gebied aan te tasten”, besluit de minister.

“Zeker de moeite voor regelmatig bezoek”

“Door de erkenning komt Natuurpunt jaarlijks in aanmerking voor middelen om de natuurkwaliteit van De Vaanders verder te verhogen. Dit is een win-win dus voor mens én natuur in onze gemeente”, zegt Gijs Degrande, fractieleider van N-VA Beernem. “De Vaanders is een fantastisch natuurgebied met een oppervlakte van 30,4 hectare en is absoluut een – regelmatig – bezoek waard. Het opvallende mozaiëklandschap bestaat er uit bossen, dreven en een aantal weilanden. Het bos bestaat er voornamelijk uit zomereik, wintereik, populier en naaldhout. Er stromen ook twee waterlopen door het gebied ,de Zouterbeek-Galgeveldbeek en de Lakebuis-Schuurlobeek. En wie er vaak gaat wandelen, heeft ongetwijfeld al een ree, vos, buizerd of specht gezien. Door de Vaanders loopt trouwens een bewegwijzerd pad van 4,3 kilometer.” (NDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.