Minister Crevits steekt foorkramers hart onder de riem in Wijnendale

Aan het eendjeskraam in Wijnendale v.l.n.r. burgemeester Kristof Audenaert, zijn zoontje Arthur, Vlaams minister Hilde Crevits en foorkramer Alain Dagraed. De 4-jarige jongen sloeg 'toevallig' een oranje eendje aan de haak. © foto JS
Johan Sabbe

Na stille maanden als gevolg van het coronavirus kunnen er onder voorwaarden weer kermissen georganiseerd worden. Dit weekend is een aantal foorkramers present in het Torhoutse dorp Wijnendale. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits, die in Torhout woont, kwam er hen een hart onder de riem steken.

Alain Dagraed, die onder meer een bekend eendjeskraam runt, was eveneens present. De voorbije periode ontpopte hij zich tot een van de grote pleitbezorgers om de kermissen her op te starten. Ook minister Crevits brak daar een lans voor. Ze riep de gemeentebesturen op om er coronaproof mee uit te pakken en de foorkramers weer de kans te geven hun brood te verdienen.

Zoontje van burgemeester vist oranje eendje

Alain nodigde Hilde Crevits in Wijnendale naar zijn eendjeskraam uit om te tonen hoe alles functioneert. De Torhoutse burgemeester Kristof Audenaert liet zijn zoontje Arthur naar de eendjes hengelen. Het jongetje van 4 jaar amuseerde zich zichtbaar en sloeg zowaar een oranje eendje aan de haak, weliswaar lichtjes bij zijn kleurkeuze geholpen door zijn vader en de minister, beiden van CD&V-signatuur. Ereburgemeester Norbert De Cuyper, schepen Joost Cuvelier en gemeenteraadslid Annick Vanderspurt stonden erbij en keken er met de brede glimlach naar.

“Voor veel foorkramers is het op dit moment helaas niet mogelijk om opnieuw aan de slag te gaan, omdat de kermissen nog niet overal georganiseerd worden”, zei de minister. “Nochtans is het perfect mogelijk om in veilige omstandigheden een kermis te laten plaatsvinden en de inwoners ervan te laten genieten. Wijnendale is daar een mooi voorbeeld van.”

In totaal al 4 miljoen euro steun voor foorkramers

Van bij het begin van de lockdown is minister Crevits in overleg gegaan met de sector. Tot op vandaag worden de foorkramers ondersteund. Van bij de aanvang kregen ze de verschillende Vlaamse premies en vandaag is het Vlaams beschermingsmechanisme voor hen van kracht. Dat is een premie van 7,5% op de referentieomzet van 2019, met een maximumbedrag van 15.000 euro. De voorwaarde is een omzetverlies van 60%. De aanvragen voor het beschermingsmechanisme zijn pas mogelijk vanaf oktober, maar voor de foorkramers is er een voorschot mogelijk van maximum 2.000 euro. In totaal konden ze al rekenen op 4 miljoen euro steun.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier