Miniatuurkunstenaar Lucien: “Rollegem was niet meer dan wat huizen rond de kerk”

"Eigenlijk staat de school niet helemaal op de juiste plaats, maar om dat te corrigeren zou ik mijn werkruimte volledig moeten verbouwen." © EDB
Redactie KW

Twaalf jaar geleden begon hij aan zijn meesterwerk: een miniatuurversie van Rollegem anno 1900. Vandaag is Lucien Kints’ indrukwekkende bouwproject bijna af. “Nog twee huizen”, knipoogt hij. “Ooit zal ik wel eens een opendeurdag organiseren, zodat iedereen die dat wil, mijn dorp kan komen bekijken.”

Lucien Kints (77) groeide op in Moen en vestigde zich na zijn huwelijk met Monique Libeer midden jaren zestig in Rollegem. Sinds hij er kwam wonen, verdiepte hij zich in de geschiedenis van het dorp.

“Toen bekend raakte dat de school hier in Rollegem zou ingenomen worden door de bouwmaatschappij om er huizen te bouwen, wilde ik het schoolgebouw opbouwen zoals het was. Ik ben begonnen met de knechtenschool, maar zoals je ziet is het een beetje uit de hand gelopen.”

“Iedereen dacht dat de gevel van de school toen behouden zou blijven, maar in plaats daarvan bleef die van het gebouw waar de oppermeester woonde staan. Het mooiste deel van het gebouw ging tegen de vlakte…”

Klooster opmeten

Om de herinnering aan de school levendig te houden, begon Lucien aan een miniatuurversie. Maar toen de school af was, kwam van het een het ander. “Al snel was ik allerlei andere Rollegemse gebouwen aan het namaken. Allemaal zoals het er in 1900 uitzag. De kerk bijvoorbeeld was in slechte staat. Zo slecht dat Guido Gezelle beschreef dat enkel afbreken de moeite waard was”, vertelt Lucien. Men zegt dat er hier een 13de-eeuwse kerk staat, maar eigenlijk dateert enkel het koor – het gedeelte waar de toren op staat – effectief van die periode.” Om het klooster na te maken, vroeg en kreeg Lucien expliciete toestemming van de zusters. “Ik herinner me het nog goed, dat was in 2013. Ik mocht er alles opmeten en kon zelfs tellen hoeveel lagen stenen er gebruikt werden. Van de kleinste details nam ik foto’s. Mensen die ons zagen opmeten, dachten dat wij het klooster wilden kopen (lacht).”

Lucien Kints aan de slag in zijn atelier.
Lucien Kints aan de slag in zijn atelier.© EDB

“Mijn dorp blijft hier”

Sinds hij er in 2006 aan begon, is Lucien niet gestopt met bouwen aan zijn mini-Rollegem. “In 1900 was Rollegem niet veel meer dan de huizen rond de kerk, tot aan de bakkerij in de Aalbeeksestraat en tot aan de Molenkouter. Rollegemnaren gingen nooit naar Tombroek, dat was veel te ver.

“Mijn dochter heeft wel interesse in Kortrijk én een grote zolder…”

Lucien hoopt om tegen het einde van het jaar zijn dorp af te hebben. “Er moeten nog twee huizen komen, naast de voormalige garage van Hoornaert. Ook café De Kloef moet ik nog maken. Ik zou ook graag voor straatverlichting zorgen om Rollegem op die manier nog meer tot leven te laten komen. En eigenlijk staat de school niet helemaal op de juiste plaats, maar om dat te corrigeren zou ik mijn werkruimte volledig moeten verbouwen.”

De miniatuurkunstenaar hoopt om zijn meesterwerk nog eens te kunnen tentoonstellen. “Tijdens de Rollofeesten bijvoorbeeld, al weet ik niet of er nog een tentoonstelling zal zijn. Vrijwilligers vinden is niet zo evident. Mijn dorp blijft alleszins wel hier staan, veilig in mijn werkruimte. Misschien organiseer ik ooit wel eens een opendeurdag, zodat iedereen het kan komen bekijken.”

“Weet je: sommige mensen spelen met treintjes, ik heb mijn dorp. Wat er later mee zal gebeuren, weet ik niet. Al zijn mijn kinderen ook allemaal verzamelaars. Onze oudste zoon verzamelt mini-tractors, een andere heeft het voor Formule 1-wagens. En onze dochter heeft een hele verzameling hondjes. Ze heeft ook wel interesse in Kortrijk én een grote zolder. Wie weet”, knipoogt hij.

(Els Deleu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier