Minder vrachtverkeer in de dorpskern

Voorjaar 2020 moet de nieuwe ontsluitingsweg naar Clarebout Potatoes klaar zijn. (foto EF)
Redactie KW

In Nieuwkerke zijn deze week de werken aan de omleidingsweg naar het bedrijf Clarebout Potatoes van start gegaan, nadat vorige week de archeologische opgravingswerken werden afgerond. De weg zorgt ervoor dat de aanvoer vanuit de Seulestraat en de Dranouterstraat naar het bedrijf niet meer door het dorp moet. Maar er is nog meer mooi nieuws: tijdens de opgravingen werden drie soldaten en een Romeins villacomplex blootgelegd.

De plannen om een nieuwe ontsluitingsweg aan te leggen, dateren van na de brand in het bedrijf in 2015. “Met een werkgroep van inwoners, het bedrijf en de gemeente werden toen oplossingen gezocht om de hinder van het bedrijf na de heropbouw te verminderen”, aldus schepen Wieland De Meyer. “Op vlak van mobiliteit werden de afgelopen jaren heel wat maatregelen genomen zoals het vegen van de wegen, het zorgen voor afgedekte vrachten, een extra parking en betere bewegwijzering. Maar het orgelpunt van de hele verbetering op vlak van mobiliteit is natuurlijk de aanleg van de nieuwe ontsluitingsweg.” De aan- en afvoer gebeurt straks vanuit de aan te leggen weg. “Het wordt een tweevaksweg die een stuk ingegraven ligt in de helling, zodat de impact op het landschap minimaal is. Naast de weg komt een fietspad van drie meter breed en heel wat beplanting rondom. Heel wat woningen zullen dus geen zwaar vervoer meer voor hun deur krijgen, en vooral de schoolomgeving wordt op deze manier een heel stuk veiliger. Door de dorpskern en dus ook het traject via Wulvergem en Mesen, zouden ook zo’n 10-15% minder vrachtwagens passeren doordat aanvoer extra vanuit Frankrijk georganiseerd zal worden.”

Interessante vondsten

De plannen om deze weg te realiseren hadden heel wat voeten in de aarde. “Er werd een ruimtelijk uitvoeringsplan opgemaakt, bouwvergunningen aangevraagd en technische plannen gemaakt”, verduidelijkt de schepen.

“Voor dergelijke grote werken moet ook archeologisch onderzoek gebeuren. Vorig jaar werd bij het proefsleuvenonderzoek vastgesteld dat heel wat sporen terug te vinden waren, en dat de hele zone grondig opgegraven moest worden. Dit voorjaar zijn deze werken gestart, en vorige week werden deze afgerond. Tijdens de opgravingen werden heel wat interessante vondsten gedaan. Drie soldaten uit de eerste wereldoorlog, een middeleeuwse baksteenoven en een groot Romeins villacomplex werden blootgelegd. De belangrijke vondst van de Romeinse villa en heel wat graven zijn uniek voor de regio en geven aan dat Nieuwkerke ook al van in de Romeinse periode een belangrijke nederzetting had. In de graven werden heel wat aardewerken, glazen en zelfs bronzen grafgiften gevonden. Verder wetenschappelijk onderzoek op de vondsten zal dit nu verder dateren en specificeren. Als gemeente kijken we er al naar uit om dit te kunnen ontsluiten voor het brede publiek.”

De werken zullen duren tot het voorjaar van 2020, waarna de weg definitief in gebruik zal genomen worden als nieuwe ontsluitingsweg voor het bedrijf Clarebout. “Maar de weg wordt een publieke weg en zal dus door iedereen bruikbaar zijn.” (MDN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier