“Minder modder, blije ouders”: Aalbeke Sport en NS Heule krijgen ook kunstgrasvelden

Mia Messely, voorzitter van Aalbeke Sport, op het veld dat wordt vervangen door een kunstgrasveld. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Er komen kunstgrasvelden bij KFC Aalbeke Sport en NS Heule. En daar zijn ze bij de clubs, met de laatste warme zomers, niet rouwig om.

In 2009 kwam het eerste kunstgrasveld bij de jeugdacademie van KV Kortrijk. Ondertussen liggen er daar al twee, liggen er ook al twee op de Lange Munte en één in Marke. In 2020 zijn Aalbeke en Heule aan de beurt. Ook de andere deelgemeenten met een voetbalveld volgen nog.

Kurk of rubber

We spraken met Mia Messely, voorzitter van KFC Aalbeke Sport. “Wij zijn heel tevreden dat het kunstgrasveld er komt”, zegt ze. “Vooral de droge zomers spelen ons parten. Veel ouders zijn ook tevreden dat er geen aarde meer aan de schoenen zal hangen.”

Voor Mia is het een groot voordeel dat er op een kunstgrasveld altijd kan getraind en gespeeld worden. “Nu moeten de eerste ploeg en de U15 één keer per week trainen op De Lange Munte. Ze verliezen zo hun feeling met de club. Bij regenweer moeten we ook geen trainingen meer afgelasten om het veld te sparen tegen de matchen. Ook voor onze onderhoudsman zal het minder werk betekenen: er zou een machine zijn om de vuiligheid weg te krijgen en ook de lijnen moeten niet telkens opnieuw getrokken worden.

Mia weet nog niet of er een grasveld in rubber of in kurk komt. “Kurk is milieuvriendelijk, maar het is nog niet bewezen dat dit langer meegaat. Rubber is minder milieuvriendelijk en bij uitglijden kan het brandwonden veroorzaken. Je moet het ook sproeien als het te warm is.”

Starten in mei

Schepen van Sport Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) zou liever voor kurkinfill kiezen. “Rubber is wel veilig, maar er gaan op Europees niveau meer en meer stemmen op om rubberinfill op termijn te verbieden. Er wordt nu al volop gelobbyd om dit verbod erdoor te krijgen. Indien we voor kurk kiezen, dan kunnen we het water van de drainage op termijn gebruiken om de andere terreinen op de sites te besproeien. Water dat door rubberinfill sijpelt, zou hiervoor minder geschikt zijn”, stelt Arne. “De studie is nu besteld en de aanbesteding volgt. We voorzien te starten in mei 2020 om de terreinen afgewerkt te zien in september.” Het vooropgestelde budget voor de realisatie van de twee kunstgrasvelden bedraagt 1.150.000 euro inclusief BTW.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier