Minder Mobielen Centrale groeit en bloeit ook in coronatijden

vrijwilligers van onze Minder Mobielen Centrale © Gino Coghe

Sinds de oprichting in 1998 kende Minder Mobielen Centrale (MMC) in Koekelare jaar na jaar een gestage toename van het aantal ritten, het aantal leden en het aantal vrijwilligers.

“Vorig jaar was voor de Minder Mobielen Centrale Koekelare een moeilijk jaar. Halfweg maart noopte de opmars van het coronavirus ook in ons land de overheden tot drastische maatregelen. De MMC viel, voor het eerst in 22 jaar, volledig stil. Na enkele maanden kwam er een protocol dat de veiligheid van zowel chauffeur als lid kon garanderen, waardoor de MMC opnieuw voorzichtig kon opstarten”, begint schepen voor Sociale Zaken Stijn Ramboer (Vooruit). “Het aantal leden dat een beroep doet op de MMC nam nog toe in 2020 van 83 naar 94, ondanks de crisis. Het aantal ritten en kilometers halveerde quasi, niet verwonderlijk in een jaar waarbij de samenleving voor een groot deel stilgelegd werd.”

“De ritjes zijn heel divers”, vult Nathalie Pysson aan. Zij is de administratieve spil achter de MMC. “Soms moeten mensen naar het ziekenhuis of gaan ze op bezoek bij familie of een vriend(in). Het gebeurt ook dat mensen dagelijks vervoer nodig hebben, naar een zorginstelling bijvoorbeeld. Dit jaar nog speelde de MMC een cruciale rol in het vervoeren van minder mobiele mensen naar het vaccinatiecentrum in Torhout. Ook de gesponsorde minibus ‘Wesley’ werd hiervoor ingeschakeld. In totaal werden 171 ritten heen en terug uitgevoerd naar het vaccinatiecentrum. Chapeau voor de inzet van onze vrijwillige chauffeurs. Ook in deze moeilijke tijden steken zij nog een extra tandje bij om minder mobiele mensen te helpen.”

De appreciatie van het lokaal bestuur naar de chauffeurs toe is groot. “Elk jaar houden we daarom in september een gezellig samenzijn”, vertelt Sofie Bonny, maatschappelijk werker van het Sociaal Huis. “Dit jaar werd het een spelletje in de bowling met een pannenkoek en een drankje. Filip Riviere en Jessica Constantinidis vervoegden het team van chauffeurs in 2020. Dit jaar kwamen Linda Steen en Els Depoorter, voor wat betreft de ritjes naar het vaccinatiecentrum, erbij.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier