Minder mobiele personen bewegen zich dankzij voetgangerscirkels vlotter door Dentergem en Wakken

Schepen Bart De Keukeleire poseert bij een markernagel tijdens de wekelijkse wandeling van enkele bewoners van wzc Samen. © TVW
Redactie KW

Minder mobiele personen kunnen in Dentergem en Wakken voortaan vlotter te voet of met de rolstoel boodschappen doen of gewoon een wandelingetje maken. Voetgangerscirkels bieden hen namelijk in beide gemeenten trajecten zonder obstakels langs frequent bezochte plekken.

Zo’n voetgangerscirkel is een aaneengesloten en uitgestippelde wandelroute van 3 kilometer in Dentergem en 2,5 in het geval van Wakken. Markeernagels met het gemeentelogo op stoepen en paden wijzen duidelijk de weg. “Dit project is er gekomen omdat we vooral vanuit onze woonzorgcentra geregeld opmerkingen hoorden over obstakels op onze wegen”, zegt de bevoegde schepen Bart De Keukeleire (Eendracht). “Wel, er werden stoepranden verlaagd, paden properder en vlakker gemaakt en zelfs stukken trottoir heraangelegd.”

Spreuken op banken

De route brengt gebruikers in Dentergem langs courante handelszaken als de slager, bakker, dokter en apotheker. Ook voorzieningen als de woonzorgcentra, bibliotheek, het gemeentehuis en de bib maken er deel van uit. “Op elke route zijn voldoende vuilnisbakken en banken voorzien, wat bijvoorbeeld begeleiders die met hun familielid wandelen en misschien ook niet meer van de jongsten zijn de kans geeft om even uit te rusten.”

Op voorstel van oppositiepartij Focus8720 zal de gemeente van een aantal zitelementen ‘mijmerbankjes’ maken. “Door hier en daar een spreuk aan te brengen, zullen ze een blijvende herinnering vormen aan de moeilijke coronaperiode van afstand en afscheid nemen, verbondenheid en hoop”, zegt Aniek Van de Velde. Ze ziet er de ideale plekjes in om in de toekomst te onthaasten.

Avanti ergert zich aan borduren

Avanti, de wandelclub van het Wakkense woonzorgcentrum Samen, onthaalt de voetgangerscirkels alvast op gejuich. “Vrijwilligers gaan elke dinsdagnamiddag met een aantal bewoners wandelen en dan leiden obstakels op de weg tot ergernis”, zegt Vicky Steelandt, begeleidster wonen en leven. “Borduren zijn een ware kwelling, omdat bewoners in hun rolstoel dooreengeschud worden bij het op- en afrijden”, zegt vrijwilligster Jacqueline Verstraete.

Schepen De Keukeleire geeft aan dat de trajecten vooraf met een gewone en een mobiele rolstoel werden gescreend op probleempunten. De routes zullen binnenkort beschikbaar zijn via folders en op de website van de gemeente, die de steun kreeg van de Woonwinkel Regio Tielt. Het project kost de gemeente een slordige 25.000 euro. (TVW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.