Minder incidenten op zee dan anders in zomermaanden 2020

We zien het reddingsvaartuig ORKA van de Vlaamse-overheidsrederij VLOOT en de NH90-helikopter van de Luchtmachtbasis Koksijde. © MDK
Redactie KW

In juli en augustus werden minder incidenten op zee gemeld dan andere jaren aan het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum in Oostende. De hulpdiensten moesten ook minder ingrijpen voor mensen die in nood of vermist raakten aan de waterlijn.

Het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC) in Oostende is het eerste meldpunt voor incidenten op zee. Het MRCC schakelt dan de nodige hulpdiensten in om mensen in nood te redden. In juli en augustus werden er op het MRCC respectievelijk 39 en 40 incidenten geregistreerd, dat is minder dan de vorige jaren. Zo werden in 2019 43 incidenten gemeld in juli en 54 in augustus, in 2018 zelfs 99 in juli en 82 in augustus.

De strandredders van IKWV telden 1.079 verloren gelopen kinderen, iets meer dan de 1.021 die in de zomer van 2019 werden geregistreerd. Ondanks die lichte stijging werd minder de ‘afsprakenregeling’ op geactiveerd, dat is de procedure waarbij alle hulpdiensten, aan land en op zee, nauw samenwerken om hulp te verlenen aan personen in nood of die vermist zijn nabij de waterlijn. In dat geval worden ook reddingsschepen en eventueel de NH90-helicopters van de Luchtmachtbasis Koksijde ingeschakeld.

In juli en augustus gebeurde dat maar 16 keer, tegenover 23 keer in 2019 en 20 keer in 2018. “Gelet op het goede weer valt dit cijfer erg mee. Zonder de coronamaatregelen had het naar alle waarschijnlijkheid veel hoger gelegen. Maar ook de strandredders vormden opnieuw een goede eerste lijn”, zegt Dries Boodts, waarnemend directeur van het MRCC.

Door de coronamaatregelen was pleziervaart een tijdje verboden en kwam het seizoen later op gang, wat zich vertaalde in wat ‘typische’ oproepen, zoals meer motorpannes in juni, terwijl dat anders eerder in april en mei gebeurde, stelt het MRCC nog.

“Goede samenwerking en professionaliteit”

“Een job op het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum is uitdagend”, vindt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD), bevoegd voor het MRCC. “Door heldere procedures, draaiboeken en oefeningen zijn onze medewerkers steeds voorbereid op het onverwachte. De zomer 2020 was ook op zee bijzonder, want door de coronamaatregelen kwam er een extra dimensie bij de hulpverlening. Toch kenden we deze zomer gelukkig geen grote incidenten, onder meer dankzij de goede samenwerking, expertise en professionaliteit van alle kustwachtpartners.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier