Minder Britse toeristen in West-Vlaanderen in eerste helft van 2019

Brugge lokte minder Britse toeristen, maar globaal gezien wel méér toeristen. © Getty Images
Redactie KW

De nakende brexit heeft gezorgd voor minder Britse toeristen in West-Vlaanderen tijdens de eerste zes maanden van 2019. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van FOD Economie. Vooral in de Westhoek en Brugge is de daling te merken. Daarnaast kent de kust algemeen een lichte daling van het aantal toeristen.

Uit de voorlopige cijfers van FOD Economie voor de eerste zes maanden van 2019 blijkt dat er minder Britse toeristen op bezoek kwamen in West-Vlaanderen. Vooral in de Westhoek en in Brugge is de daling van Britse toeristen het grootst. Daar werd er een daling van 13 procent gemeten van het aantal Britse toeristen. Dat wordt toegeschreven aan de impact van de nakende brexit en mogelijk uitstelgedrag van de Britten door de grote onzekerheid die al enkele maanden aansleept. Ook de wisselkoers van de Britse pond is een mogelijke aanleiding.

Toch gaat de stad Brugge er globaal gezien licht op vooruit. Ook het Brugse Ommeland en de Leiestreek konden iets meer toeristen aantrekken in vergelijking met 2018. De Westhoek kende algemeen een lichte daling in het aantal toeristen. Dat was te verwachten aangezien 2019 het eerste jaar is na de herdenkingsjaren 2014-2018 rond de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog.

Aan de kust was er dan weer een lichte daling van 1 tot 2 procent toeristen. Dat wordt grotendeels verklaard door de verschuiving van de lange weekends naar eind mei, begin juni gecombineerd met minder mooi weer. Het aantal Belgische en Nederlandse toeristen blijft in alle regio’s stabiel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier