Milan Wulbrecht uit Ingelmunster is pas 13 en al jeugdscheidsrechter

Milan Wulbrecht met een gele en rode kaart in de hand tussen enkele spelertjes van de U9 van Beveren-Leie. © (foto FODI)
Redactie KW

Pas 13 jaar is Milan Wulbrecht en toch is hij al drie jaar scheidsrechter bij de jeugdreeksen. De jongeman voetbalt bij de U13 van KOG Stasegem, staat als scheidsrechter op de voetbalvelden, is een vurige supporter van Zulte Waregem én kijkt voetbal op tv.

Milan is de zoon van Dieter Wulbrecht uit de Oostrozebekestraat 213. Mama Joke Dewyn woont in Harelbeke. Hij is de broer van Jana Wulbrecht (11) en van Stan Vandenabeele (5). Milan studeert in de Prizma Middenschool in de Schoolstraat. Zijn vrije tijd spendeert hij aan vissen en voetbal. Milan was nog heel klein toen hij al geïnteresseerd was in voetbal en ook in het fluiten van voetbalwedstrijden. Hij was vele jaren niet van de grootste jongens, zodat het niet gemakkelijk was om voor hem een passende tenue te vinden. Voor de jonge kerel begon het allemaal in de jeugdreeksen van Meulebeke, waar hij voetbalde en waar hij daarna ook zijn eerste tornooi mocht fluiten. “Dat is al drie jaar geleden”, zegt Milan met de glimlach op het gezicht. “Het was tijdens het paastornooi dat ik een eerste keer een wedstrijd mocht fluiten. Waarom mij dat aanspreekt? Mijn pépé Piet Dewyn uit Harelbeke is eveneens scheidsrechter in de jeugdreeksen. Mijn oom Benjamin Dewyn uit Harelbeke is lijnrechter in eerste amateurklasse. Mijn mama is dan weer jeugdcoördinator bij KOG Stasegem.”

Bedreigingen

Milan voelt zich thuis bij de voetbal van KOG Stasegem. Niet enkel als speler bij de U13, maar ook al jeugdscheidsrechter. “Ik fluit bij de jeugdreeksen van KOG Stasegem, maar ook bij de elite U8, U9, U10 van KV Kortrijk. Ik moet natuurlijk de reglementering kennen. Alles moet correct verlopen en daar zorg ik ook voor”, vertelt Milan verder. “Ik kan nu al de lessen van scheidsrechter volgen, maar pas vanaf de leeftijd van 15 jaar kan ik officieel worden aangesteld. Je mag die wedstrijden in de jeugdreeksen niet onderschatten. De ene ploeg speelt vier keer een kwartier, de elite dan weer vijf keer. Dat zijn ook al lange wedstrijden, waarop je als jeugdscheidsrechter alert moet zijn. Ik focus mij altijd heel goed op het spel en luister niet naar de reacties van de toeschouwers. Of ik al bedreigingen kreeg? Ooit kwam een trainer van een jeugdvoetbalclub het veld opgelopen om te klagen dat ik niet correct had gefloten. Gelukkig kwam de trainer van Stasegem ook af en de discussie werd afgesloten. Ik speel ook bij Stasegem, maar dat betekent niet dat ik niet correct ben als scheidsrechter. Ik fluit objectief. En wat de mensen zeggen of roepen, daar trek ik mij niets van aan. Het ene oor in, het andere weer uit.”

Fluitje

Papa Dieter vult aan: “Er zijn maar weinig jonge scheidsrechters. Sommige jongeren willen dat wel doen, maar ze worden afgeschrikt door negatieve reacties. De ouders zeggen dan snel dat ze zoiets niet moeten doen. Milan stoort zich daar niet aan.”

“Pas op de leeftijd van 15 jaar kan ik officieel worden aangesteld als scheidsrechter”

De 13-jarige Milan fluit 50 wedstrijden of zelfs nog meer per jaar. “Tijdens één tornooi zit ik al vlug aan tien wedstrijden. Ik ben elk weekend present als jeugdscheidsrechter. Enkele dagen ervoor krijg ik door welke wedstrijden ik mag fluiten en dan trek ik daar naartoe. Ik ben ook scheidsrechter in de Prizma Middenschool, waar ik les volg. Op dinsdag- en vrijdagmiddag is er daar een schooltornooi en dan hanteer ik het fluitje. Mijn schoolvrienden lachen niet met mijn hobby. Iedereen beseft dat er maar weinigen van mijn leeftijd zijn die zoiets doen. Of ik het later verder doe? Waarom niet? Voetbal is mijn leven”, glimlacht Milan. “Ik ben supporter van Zulte Waregem en thuis kijk ik op tv altijd naar voetbalwedstrijden. Ik denk niet dat die hobby met ouder worden eruit zal gaan. Ik heb dat mee van mijn pépé en oom.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier