Milan Lefranc brengt Europese primeur bij Zanglust Tielt

foto LDW
Redactie KW

Op zaterdag 4 en zondag 5 januari speelt Koninklijk koor en orkest Zanglust z’n tweejaarlijkse nieuwjaarsconcert. Een van de solisten is de 17-jarige Tieltenaar Milan Lefranc.

Milan speelt intussen al negen jaar fagot, een instrument dat hij al in het derde leerjaar koos. “Dat jaar trokken we met onze klas naar de muziekschool om er kennis te maken met de verschillende instrumenten die we het jaar nadien konden kiezen. Directeur Bart Snauwaert stelde daar toen de fagot voor en ik ben meteen voor het instrument gevallen. Hij had ook een contrafagot bij, het instrument dat ik eigenlijk nóg liever wilde bespelen. Maar ik moest beginnen met de gewone fagot en vier jaar geleden kon ik dan met de contrafagot aan de slag”, aldus Milan, die momenteel de enige leerling aan de muziekschool is die de contrafagot bespeelt. “Ik hou van de klankkleur en het feit dat je nog een octaaf dieper kan gaan”, legt hij zijn voorliefde uit.

Drie jaar geleden vervoegde Milan dan de rangen bij Zanglust. “Het was Bart, die ook de dirigent is van het orkest, die me vroeg om aan te sluiten. In een standaardorkest heb je twee fagottisten, maar bij Zanglust was er iemand weggevallen. Ik heb meteen toegezegd. Bij Zanglust spelen we heel wat verschillende genres en daar geniet ik van. Ik speel graag eens filmmuziek, of moderne muziek. Maar je kan me ook blij maken met de klassiekere werken.”

Acteren

Tijdens het nieuwjaarsconcert zal Milan soleren op fagot. “Ik speel ‘Le Basson fait son Cirque’van de Canadese componist Maxime Goulet. Het werk is nog maar één keer opgevoerd, door een professionele muzikant dan nog. Dit wordt dus een primeur voor België, zelfs voor Europa. De componist kon zelf amper geloven dat een 17-jarige het werk zou instuderen. Het is dan ook een hele uitdaging”, zegt Milan.

Het werk werd in 2017 gecomponeerd en is een combinatie van muziek en toneelspel. Milan: “Ik moet een beetje acteren, ja. Het werk bestaat uit verschillende onderdelen, telkens word ik iemand anders uit het circus. Maar ik vind het fijn om eens wat zot te mogen doen op het podium.” Gelukkig voor Milan was zijn leraar Koen Coppé ook meteen voor het werk te vinden. “Hij vindt ook dat het bij mij past. Ik ben deze zomer aan de slag gegaan om het in te studeren. Daar kruipt best veel tijd in.”

Eindexamen

De opvoering zal voor Milan meetellen voor zijn eindexamen fagot aan de academie. “Op zaterdag komt er een jury langs. Als alles die avond goed gaat, zal ik met véél minder stress op zondag nog eens het werk kunnen brengen”, lacht hij. Ook voor het orkest vormt het stuk een uitdaging. “Maar ze spelen het wel graag, ook omdat het ietwat experimenteel is. We hebben al veel gelachen tijdens de repetities.”

Als Milan nog een kleine greep mag doen uit de andere werken die tijdens de concerten zullen opgevoerd worden, dan valt zijn keuze op de ouverture uit Goethes Egmont van Beethoven en Farewell uit de film Pocahontas. Een klassiek werk en filmmuziek naast het moderne stuk dat hij als solist brengt. “Maar van beide werken kan ik echt ontzettend genieten”, geeft hij nog mee.

Praktisch

Koninklijk koor en orkest Zanglust speelt z’n nieuwjaarsconcert twee keer. Ze doen dit op zaterdag 4 januari om 20 uur en op zondag 5 januari om 16 uur in CC Gildhof in Tielt. Koor en orkest staan onder de leiding van Leen Van Hee en Bart Snauwaert.

Kaarten kosten 12 euro in voorverkoop, 14 euro aan de deur. Kinderen jonger dan 12 jaar betalen 5 euro. Kaarten zijn te verkrijgen bij alle leden van Zanglust, via 051 40 26 59 of kaarten@zanglust.be.

(LDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier