https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Mila (14) uit Dentergem maakt van haar trouwe shetlander ster op Instagram: “Ik kan me geen leven zonder Maxim voorstellen”

Mila en Maxim: een onafscheidelijk duo. (GF)
Tom Van Houtte

Geen betere vrienden dan Mila De Nijs en haar shetlander Maxim. De 14-jarige Dentergemse deelt de belevenissen met haar paardje op de Instagrampagina @shetlander_maxim. Een beetje paardenliefhebber zou zo zin krijgen om er ook eentje in de weide te halen.

Maar dat grasland hoort best uitgestrekt te zijn, weet ook Mila. “Maxim was vroeger een van de drie shetlandpony’s van mijn 19-jarige zus Luka. Ik wou er graag ook eentje, maar we hadden niet de plaats voor een vierde, dus kreeg ik Maxim.”

De derdejaarsleerlinge zorg en welzijn aan het Tieltse Sint-Jozefsinstituut is buiten de schooluren dagelijks met haar trouwe viervoeter in de weer: de paddock opruimen, de zevenjarige ruin eten en drinken geven… En met iets meer tijd gaat Mila ook met Maxim wandelen, laat ze hem longeren of almaar hoger springen. “Longeren betekent dat mijn paardje in een cirkel om me heen wandelt. Dat gebeurt op zweepcommando. Wees gerust: op de grond en niet op Maxim zelf”, glimlacht Mila.

Vat vol energie

Ze omschrijft haar levende knuffel als een vat vol energie. “We hebben nauwelijks de tijd om de springbalken uit te zetten, of hij wipt er al over. Een hoogte van 70 centimeter kan hij vlot aan, maar hij sprong ook al over 90 centimeter.”

Dat Mila en Maxim twee handen en vier poten op één buik zijn, kan je eigenlijk nog het best zien aan haar Instagrampagina @shetlander_maxim. Op een van de foto’s zie je een oudere dame in een rolstoel de shetlander strelen. “Dat is mijn 93-jarige grootmoeder Alice. De laatste week van de grote vakantie zocht ik haar samen met oma op in het woonzorgcentrum in Heestert, waar ze verblijft.”

“Het werd een wandeling van heen en terug 17 kilometer. Meme lijdt aan dementie, maar vond het bezoek van Maxim superleuk en aaide hem heel graag. Ik vind het heel tof om dat allemaal op Instagram te delen, dat is mijn fotoboek.”

Met sulky leren rijden

Als Mila Maxim nog met een iets vertrouwd wil maken, dan wel met het rijden met een sulky. “We hebben dat al geprobeerd, maar het paardje houdt er precies niet van om zo’n tuig achter zich aan te krijgen, want hij begint steevast te stampen.”

Dat maakt de liefde tussen Mila en Maxim er niet minder op. “Ik kan me een leven zonder hem niet meer voorstellen. En daar hoef ik ook niet meteen aan te denken, want shetlanders kunnen vlot 25 tot 30 jaar worden.”

(TVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.