Mike Vandevelde (van het eerste homohuwelijk in Roeselare) schrijft boek: “Van jeugdtrauma’s tot misbruik door artiest”

Mike Vandevelde (links) met zijn vriend Gunther Pauwels waarmee hij in december zal trouwen. Vooran dochtertje Ciana Pauwels. © Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Op 18 juni 2003 was de trouwpartij tussen Mike Vandevelde (48) en Ronny Derynck het eerste homohuwelijk in Roeselare. In november 2020 overleed Ronny, nadat hij na een zwaar ongeval vervolgens ook de strijd tegen kanker verloor. Mike, die ondertussen verloofd is met Gunther, wilde zijn levensverhaal ter ere van Ronny op papier zetten. Hij neemt je niet enkel mee naar de jaren met Ronny, maar ook naar zijn jeugd en de nare ervaringen die hij had met een Vlaamse artiest. Momenteel toeren Mike en Gunther en dochter Ciana door Vlaanderen met het boek. “De verkoop gaat heel vlot.”

In november 2020 schreeuwde Mike Vandevelde in onze krant zijn verdriet uit. De liefde van zijn leven, Ronny Derynck, was overleden. Het koppel had elkaar leren kennen op het werk bij Unifrost in Koolskamp. Ondanks het leeftijdsverschil van 25 jaar en het heterohuwelijk van Ronny gaven de twee zich aan elkaar over. In België werd op 1 juni 2003 het homohuwelijk mogelijk, op 18 juni van dat jaar trouwden Ronny en Mike. “We werden in allerlei tv-programma’s opgevoerd. Ik ben niet 100 procent zeker dat we het eerste homohuwelijk waren van Vlaanderen, maar toch zeker in Roeselare.”

“Ronny was de man van mijn leven, later wil ik bij hem begraven worden”

Het leven spaarde Ronny en Mike niet. Een zware val met de fiets leidde ertoe dat Ronny drie maanden in coma lag, het herstel was lang en zwaar. Later kwam daar nog prostaatkanker bij, maar steeds bleef Mike aan de zijde van Ronny. Maar ondertussen leerde hij ook Gunther Pauwels kennen. “Het fysieke aspect uit mijn relatie met Ronny was onmogelijk geworden. Met de toestemming van Ronny zochten we iemand waar we ons beiden goed bij voelden. We gingen uiteindelijk ook bij Gunther, die vroeg zijn vrouw had verloren, in Temse wonen.”

Jeugdige littekens

Het trio leefde er gelukkig samen tot Ronny vorig jaar overleed. “Gunther en ik hebben het toen ook moeilijk gehad, zeg maar een relatiedipje. Ik kon niet in het huis blijven wonen, alles herinnerde er me aan Ronny. Nu wonen we op een appartement in Temse. Zo kan ik nog drie keer per dag naar het graf van Ronny, waar later Gunther en ikzelf ook in begraven zullen worden. Gunthers dochter Ciana was de oogappel van Ronny, zij zorgde ervoor dat ook Gunther en ikzelf weer meer naar elkaar toe groeiden.”

Mike Vandevelde met zijn grote liefde Ronny die in november 2020 overleed.
Mike Vandevelde met zijn grote liefde Ronny die in november 2020 overleed.

Een hele winter schreef Mike aan het net geen 200 pagina’s tellende boek dat zijn levensverhaal doet. “Het is een ode aan Ronny, maar het gaat over meer dan Ronny alleen. Het begint bij mijn jeugd in Deerlijk”, zegt Mike die zowel uiterlijk als innerlijk daar nog littekens van meedraagt. “Een van mijn broers verongelukte, een andere veroorzaakte in dronken toestand een dodelijk verkeersongeval. Ook mij spaarden mijn broers niet en toen ik voor mijn homoseksuele gevoelens uitkwam, stuurden mijn ouders me naar een instelling. Toen ik daar buiten kwam, ben ik naar Parijs gevlucht, ik heb er een tijdje als model gewerkt.”

Maar toen volgde ook het losbandig leven van Mike die in zijn boek geen details uit de weg gaat. “Ik heb me inderdaad laten betalen voor seks en had veel vluchtige relaties. Tot Ronny in mijn leven kwam.” Mike werd in de regio rond Roeselare ook bekend omdat hij enkele frituren uitbaatte en later startte hij een carwash in Koekelare. Maar ondertussen was Mike ook het milieu van de Vlaamse artiesten beginnen frequenteren. En zo leerde hij er een bepaalde artiest kennen. Iets was hem tot op vandaag nog achtervolgt. De artiest buitte hem financieel en seksueel uit. “Ik ben met die man inderdaad intiem geweest, hoewel hij getrouwd is. Ik heb dat altijd geheim gehouden, maar plots draaide hij de zaken om en werd ik ervan beschuldigd hem te stalken. Ik betaalde heel wat van zijn rekeningen en als we seks hadden, moest ik daar ook 100 euro voor betalen. ‘Want een artiest verdient niet zoveel’, opperde hij. Ronny had met nochtans vaak voor hem gewaarschuwd, maar ik was verliefd en lichtgelovig. Ik heb tientallen bewijzen dat niet ik hem, maar hij mij telkens benadert. Hij is erg manipulatief. Hij zet ook zijn fans aan om zich tegen mij te richten. Zo ben ik ooit van de weg gereden, mijn auto was ‘perte totale’. Nu nog worden we soms ’s nachts gebeld en krijg ik op sociale media allerlei verwensingen naar mijn hoofd. Ik heb al verschillende keren klacht ingediend. Maar ik wil gewoon dat het stopt. Anticiperend op dit boek heeft de artiest me ook opnieuw trachten zwart te maken door me op een showbizz-site als een gevaarlijke, gestoorde aandachtstrekker af te schilderen. Maar dat artikel is snel opnieuw verwijderd, het klopt ook van geen kanten. In mijn boek vertel ik de waarheid en verder hoop ik dat hij mij gerust laat.”

Tournee met boek

Het boek, getiteld ‘Mijn verhaal, mijn leven, mijn verdriet’, bracht Mike in eigen beheer op de markt. “Het kost 35 euro, maar ik verdien er niks aan. Integendeel, we doen nu zelfs een hele tournee met het boek en brengen het ter plaatse bij mensen die ons contacteren. Van de kust tot de Westhoek, we hebben ook al heel West-Vlaanderen rond gereden. Hoewel we nu in Temse wonen, ken ik hier uiteraard nog heel wat mensen. De commentaren zijn lovend en ik verkocht al ruim duizend exemplaren.”

En op vrijdag 3 december heeft Mike nog een tweede primeur. “Dan trouw ik met Gunther. En met de goedkeuring van hierboven van Ronny.”

Het boek ‘Mijn verhaal, mijn leven, mijn verdriet’ is te koop voor 35 euro. Het ligt momenteel nog niet in de boekenwinkels, je kant het verkrijgen door via Facebook of via 0492 10 03 44 contact op te nemen met Mike Vandevelde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier