Mike Van Acoleyen uit Ingelmunster schrijft boek over Ros Beiaard

Mike Van Acoleyen met zijn vierde boek in de hand. (foto FODI)
Redactie KW

Mike Van Acoleyen schreef een boek over ‘Het ros en de vier ridders’ of de Ros Beiaardlegende herverteld als een verhaal uit Dendermonde.

Mike is getrouwd met Heidi Plets en vader van zoon Brendan. Het gezin woont in de Izegemstraat. Mike is landbouwkundig ingenieur en doorliep een professionele loopbaan bij OVAM (de openbare Vlaamse afvalstoffenmaatschappij), nadien bij Arcadis en nu bij het milieu-communicatiebureau O2. Mike is afkomstig uit Dendermonde, maar woont nu al vele jaren in Ingelmunster. Naast schrijven is hij ook actief als milieuactivist, als oprichter van de hulporganisatie ‘design for a new future’ en als grafisch kunstenaar.

Mike is al aan zijn vierde boek toe. Naast zijn debuutroman ‘De steen van Brunhilde’, een essaybundel ‘Een groener groen’ en een poëziebundel ‘Querulant’ publiceerde Mike ook al enkele vakwerken over afvalbeleid. Met een aantal essays won hij prijzen bij Schoon Schip, Wel, Natuur@Techniek en provincie Antwerpen. Zijn vierde boek gaat over ‘Het ros en de vier ridders’ of de Ros Beiaardlegende herverteld als een spannend Dendermonds verhaal. Mike kan over Dendermonde meespreken, want hij woonde daar vele jaren. Geen enkele gebeurtenis uit het lange leven van de magister nocturnis Malegijs heeft hem zo aangegrepen als de strijd van vier broers en hun paard tegen een onrechtvaardige koning.

Er bestaan maar weinig versies vanuit het perspectief van de stad

Een verhaal vol Keltische mystiek en magie, ridderlijke moed en lef, meedogenloze strijd en een grote liefde tussen dier en mens. De Grote Karel, Ridder Roeland en hun legers vervolgen de vier rebelse broers, een strijd die zich uitspint over verschillende delen van Europa. Het Ros en de magische hulp van Malegijs maken het verschil, tot de strijd een eindpunt kent aan de samenvloeiing van Dender en Schelde. Het verhaal vertaalt de Middelnederlandse sage op een getrouwe maar verrassende wijze, maar geeft ook weer hoe Dendermonde werd gesticht, waar de broers begraven liggen. Er bestaan vele versies van de sage, maar weinig vanuit het perspectief van de Ros Beiaard-stad zelf. (Patrick D.)

Het boek kan je bestellen tegen 15 euro in de Standaard Boekhandel of bij Mike zelf in de Izegemstraat 151, 0472 60 92 88.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier