Mike Van Acoleyen uit Ingelmunster bundelt strijdpoëzie

"Ik besteed veel tijd en zorg aan het juiste woord op de juiste plaats, het correcte rijmschema, het exacte metrum", vertelt Mike over zijn nieuwe werk. (foto FODI) © (foto FODI)
Redactie KW

Na zijn debuutroman De steen van Brunhilde bracht Mike Van Acoleyen een nieuw poëziebundel uit. Zijn eigen werk kwam uit bij Brave New Books.

Mike (51) woont met echtgenote Heidi Plets en zoon Brendan in de Izegemstraat. Hij is landbouwkundig ingenieur en werkte eerst bij de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij), bij ARCADIS waar hij projectleider was voor beleidsstudies, vaak voor de Europese Commissie en nu bij milieu-communicatiebureau O2 in Ieper. Naast schrijver is Mike ook actief als oprichter van de hulporganisatie design for a new future, als blogger en als ontwerper van computergrafiek. Naast zijn debuutroman De steen van Brunhilde publiceerde hij ook een aantal technische werken rond afvalbeleid bij Kluwer. Met een aantal essays won hij prijzen bij Schoon Schip, WEL, Natuur@Techniek en de provincie Antwerpen.

Sociale strijd

Querulant heet het nieuwe boek van Mike Van Acoleyen. Het is een poëziebundel met maatschappijbetrokken gedichten voor sociale strijd en een betere wereld, een verzameling van sonnetten en gedichten in een vrijere versvoet. Deze bundel bevat gedichten, naar aanleiding van een betoging, een ontslagronde, een referendum, het reilen en zeilen van de hedendaagse bedrijfscultuur… verzameld over een periode van 2014 tot heden. Het engagement werd vastgelegd in meerlagige, maar toch steeds transparante poëzie met grote aandacht voor metriek en vorm. Na de cesuur volgen een reeks landschapsgedichten, met een blik op een betere wereld maar steeds ook met een ondertoon van strijd. Tot het laatste sonnet waar de dichter zich neerzet en alles overschouwt bij een goed glas single malt.

“Al jaren lang schrijf ik, eerder spaarzaam, af en toe een gedicht. Meestal omdat ik me ergens aan erger of omdat ik met een standpunt zit, een ei. Strijdpoëzie dus, maar niet zomaar pamfletten op rijm. Ik besteed veel tijd en zorg aan het juiste woord op de juiste plaats, het correcte rijmschema, het exacte metrum”, vertelt Mike over zijn nieuwe werk.

“De inhoud mag al wat wilder en strijdbaarder zijn, de vorm is steeds bezadigd, overdacht. Zelfs in die mate dat ik me af en toe waag aan het hoogste dat ooit is bedacht qua vorm, het sonnet. De querulante gedichten wissel ik af met iets rustiger landschapsgedichten. Ik hoop dat de mensen ervan genieten. Ik heb alvast genoten van het schrijven.”

Self-publishing

Mike Van Acoleyen is milieudeskundige, beeldend kunstenaar, auteur van essays, een roman en een spaarzaam polijstend dichter. Graag voert hij de geïnteresseerden mee over diverse slagvelden, op zoek naar een betere wereld. Querulant (43 pagina’s, ISBN: 9789402110883) is gepubliceerd via het self-publishingplatform Brave New Books. Het boek is te koop bij bol.com of https://kaleida.nl/boek/querulant, of rechtstreeks bij de auteur. Prijs: 15 euro. (Patrick D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier