Mike leverde sterk staaltje smeedwerk en herstelde kerkhofhekken in Werken

Mike Wittouck gaf het oude kerkhofhekken zijn oude glorie terug.© JD
Mike Wittouck gaf het oude kerkhofhekken zijn oude glorie terug.© JD
Redactie KW

Het zal de Werkenaren al wel opgevallen zijn dat er iets veranderd is aan de toegangsweg tot de Sint-Martinuskerk. Mike Wittouck uit Edewalle restaureerde, op vraag van de gemeente, het oude kerkhofhekken, waardoor het charmante dorp Werken weer een mooi stukje erfgoed rijker is.

“Het hekken stond in de loods van de technische dienst”, vertelt Mike Wittouck (27). Hij studeerde elektriciteit maar genoot ook een opleiding tot kunstsmid. “Het hekken dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw en werd in 2013 weggehaald uit Werken. Het verkeerde in een erbarmelijke staat. Het was compleet doorgeroest en er waren heel wat onderdelen verdwenen”, legt Mike uit.

“Ik werd gevraagd door de gemeente om het hekken te restaureren in 2019, maar de herstelling liet langer op zich wachten. De oplevering was voorzien voor 2020, maar corona stak daar een stokje voor. Het in eer herstellen van dit oude hekken was een waar huzarenstukje, maar het resultaat mag er zijn, vind ik. Voor de restauratie heb ik me gebaseerd op architectentekeningen uit de 19de eeuw.”

Pastoriewoning

“Het hekken werd al eens gerestaureerd na de Eerste Wereldoorlog en dat kostte de gemeente toen welgeteld 688 frank of zo’n 17 euro ongeveer. Ik ga er geen cijfer op plakken, maar het spreekt voor zich dat het prijskaartje nu van een ander kaliber was”, vervolgt Mike.

“De steunpalen aan het hekken hadden ook hun beste tijd gehad, maar ik slaagde er toch in om ze op te lappen. Nieuwe palen zouden trouwens evenveel gekost hebben als de hele restauratie samen. De scherpe punten aan het hekken zijn exact dezelfde als deze aan het hekken van de pastoriewoning in Kortemark. De vorige restaurateur had er drie verschillende soorten punten aan gesmeed. Elk deel van het hekken weegt 300 kg, dus er kwam een kraan aan te pas om de constructie te monteren.”

Overheidsopdrachten

“Ik heb er echt mijn werk van gemaakt”, klinkt het trots. “Er kropen heel wat meer uren in dan gedacht, maar ik doe zo’n job met heel veel plezier. De gemeente is al aan het uitkijken om ook de kapelletjes en de ommegang rond de kerk te restaureren. Ook daar komt heel wat smeedwerk aan te pas. Het zou goed zijn mochten ze niet te lang meer wachten, want de ijzeren constructies zijn er ook erg aan toe. Was dit kerkhofhekken 20 jaar geleden gerestaureerd, dan zouden de kosten heel wat lager gelegen hebben.”

“Van kunstsmeedwerk alleen kan ik mijn boterham niet verdienen. Hier en daar kan ik een dergelijke taak meepikken en soms ook een overheidsopdracht zoals onlangs aan het gerechtsgebouw in Ant-werpen. Daarom vervaardig ik ook nog allerhande metaalconstructies”, besluit de jonge kunstsmid Mike Wittouck. (Jeffrey Dael)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.