Mijnenjager Crocus na vier maand terug in de thuishaven in Zeebrugge

Redactie KW

Na een NAVO-missie van bijna vier maand liep de Belgische mijnenjager M917 ‘Crocus’ woensdag om 10.00 de Marinebasis van Zeebrugge binnen.


Het schip vertrok op 24 augustus uit Zeebrugge om het NAVO-vlootverband SNMCMG1, het permanent NAVO-mijnenbestrijdingseskader voor de Noord-Europa, in Den Helder te vervoegen.

Nu kan de bemanning van het oorlogsschip, 42 koppen waaronder 7 dames, van een welverdiende rust genieten. Wij werden bij aankomst door de commandant van het schip, Korvetkapitein (KvK) Kurt De Winter, voor een gesprek aan boord, uitgenodigd.

Mijnenjager Crocus na vier maand terug in de thuishaven in Zeebrugge


© BELGA

“Deze missie is vooral belangrijk voor ons land omdat we onze NAVO-partners konden tonen dat België nog steeds aan de wereldtop staat als het om ontmijning op zee gaat. Tijdens onze opdracht heeft de bemanning heel wat kunnen oefenen en werd er hard gewerkt aan de goede “spirit” aan boord. Ik ben dan ook een heel tevreden gezagvoerder. De uitgesproken positieve inzet van de volledige bemanning van mijn schip ligt aan de basis van het welslagen van onze opdracht,” zo stak commandant Kurt De Winter van wal.

Joint warrior

“Het NAVO-eskader SNMCMG1 bestond uit zeven schepen, één stafschip uit Litouwen en zes mijnenjagers uit respectievelijk België, Nederland, Duitsland, Polen, Estland en Letland. Het eskader nam deel aan diverse manoeuvres. Zo was er ‘Northern Coast’ in Finse wateren, ‘Joint Warrior’ in Schotse wateren en ‘Historical Ordenance Disposal Operation’ in de monding van de Somme (Frankrijk). Bij ‘Joint Warrior’ werden er oefeiningen gehouden samen met de Britse Royal Navy, terwijl de manoeuvres voor de Somme samen met de Franse Marine Nationale werden gehouden. Alles samen vond de ‘Crocus’ zeven bommen. In Finse wateren werden er drie bommen gevonden. Deze konden echter niet worden vernietigd om ze zich te dicht bij onderzeese kabels situeerden. Voor de Somme werden er ook nog eens drie bommen gevonden en in het Kanaal nog één. Deze laatste betrof een artilleriebom. Deze vier springtuigen werden door de bemanning van de ‘Crocus’ vakkundig vernietigd, zeg maar tot ontploffing gebracht,” zo leerden we van Commandant De Winter.

Volgende week, op donderdag 18 december, draagt KvK Kurt De Winter het bevel van de ‘Crocus’ over aan Lt ter Zee 1e Kl Filip Clauwaert. Kvk Kurt De Winter zet zijn loopbaan bij de Marine dan verder in een staffunctie bij het Belgisch/Nederlandse Operationele Commando in Den Helder.

(FN – Foto’s MVN/BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier