Mijnenbestrijders halen aanhangwagen boven in Oostends dok

Een mijnenbestrijdingsoefening kan ook andere vondsten opleveren. In Oostende haalden militairen met een ballon een grote aanhangwagen uit het Vlotdok.

Franse mariniers haalden in het Vlotdok in Oostende een aanhangwagen boven. © Peter Maenhoudt

In Oostende loopt van maandag tot donderdag het eerste luik van de internationale mijnenbestrijdingsoefening Sandy Coast 2020. Duitse, Franse en Nederlandse mariniers oefenen er in het zoeken naar en onschadelijk maken van explosieven. Maar daarbij vinden ze ook andere zaken. Allerhande rommel, een winkelkar… en in het Vlotdok stootten ze eerder deze week zelfs op een volledige aanhangwagen, die in het water moet zijn terechtgekomen.

Tot besluit van de vierdaagse oefening haalden Franse mariniers van de mijnenveger Vulcain het tuig donderdagnamiddag uit het water. De aanhangwagen werd door middel van een ballon naar de oppervlakte gebracht en vervolgens met een kraan van de Vulcain op het droge gehesen. De opruiming kost de haven niets en de militairen leverden een dienst aan de gemeenschap.

In de marge van de oefening raakte bekend dat Oostende weer een belangrijker marinestad wordt, met een Navy Academy in de kazerne Bootsman Jonsen en een nieuwe dronefabriek vlakbij het Vlotdok.

(HH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.