Miguel en Evie trouwen zaterdag: “Eigen bubbel mag er niet eens bij”

Miguel en Evie trouwen op 12.12. Dochter Bephinn (rechts) van zes mag erbij zijn, maar maar de 16-jarige Lexy (links) niet. “Schrijnend”, vindt Miguel.© GF
Miguel en Evie trouwen op 12.12. Dochter Bephinn (rechts) van zes mag erbij zijn, maar maar de 16-jarige Lexy (links) niet. “Schrijnend”, vindt Miguel.© GF
Redactie KW

Op 12.12.2020 om 20 voor 12 stappen Miguel Vandenbouhede (55) en Evie Allary (40) in het huwelijksbootje. Een mooie dag, maar Miguel vindt het schrijnend dat Lexy, de 16-jarige dochter van Evie, er niet mag bij zijn door de coronaregels.

Miguel is in Oostende onder meer bekend als programmator van de Paulusfeesten. Hij is al acht jaar samen met Evie en hun huwelijksdatum stond al twee jaar vast: 12 december 2020. “Toen de regering in oktober maar bleef wachten met het nemen van coronamaatregelen, voelden we al nattigheid. En inderdaad, nu zitten we met een nieuwe lockdown en mogen op een burgerlijk huwelijk enkel het koppel zelf en de getuigen aanwezig zijn.”

“Kinderen jonger dan twaalf mogen mee. Onze zesjarige dochter Bephinn zal er dus bij zijn. Maar mijn plusdochter Lexy, de dochter van Evie, mag niet meekomen. Dat vind ik echt schrijnend. Ik heb er al enkele politici over aangeschreven, ook nationale, maar als ik al reactie krijg, is het om te zeggen dat er niets aan te veranderen is. Mijn zoon Yannis (24) is al het huis uit. Hij mag erbij zijn als getuige. Maar omdat Lexy nog geen 18 is, mag zij dat niet.”

“Onder hetzelfde dak”

“De Raad van State is nu wel over de brug gekomen voor de religieuze plechtigheden, op vraag van de joden. Ik hoop nog altijd dat er ook nog een beslissing komt die Lexy toelaat om ook op ons huwelijk aanwezig te zijn. Maar het zit er niet meer in zeker? Het zou wel heel snel moeten gaan. Echt triestig. Wij wonen nochtans onder hetzelfde dak. Je trouwt en je eigen bubbel mag er niet eens bij zijn! Ik vind dat enorm erg.”

“Mocht Lexy besmet zijn, dan gaan wij ook wel besmet raken. We wonen in hetzelfde huis”, zegt Miguel. “Wij nemen nochtans strikt alle regels in acht. Evie werkt in de zorgsector. We zijn heel voorzichtig en hebben met niemand contact. Maar ze hebben het in oktober te lang op zijn beloop gelaten. En daar dragen wij nu de gevolgen van.”

Kerkelijk huwelijk uitgesteld

“Ons kerkelijk huwelijk is al uitgesteld. Het feest ging eerst in een kasteel plaatsvinden, maar dat verloor zijn vergunning na een klacht van een buurvrouw. Ze hebben intussen hun vergunning terug, maar we hadden intussen een andere zaal gekozen. Dat was de Vossenberg in Hooglede. Schitterende zaak, maar intussen stopgezet, ook door de gevolgen van corona. De uitbaters zijn daar heel eerlijk in geweest en schonken al ons voorschot terug.”

“Ons derde alternatief was een feestje met 30 mensen in salons Provoost in Oudenburg, maar ook dat zit er niet meer in. We hebben nu dus takeaway-boxen besteld om met ons vieren een feestje te houden, bij ons thuis. Ik heb begrip voor de maatregelen, maar je trouwt toch graag met je familie, en zeker met je gezin, erbij.”

Oostends burgemeester Bart Tommelein zegt dat het stadsbestuur niet mag afwijken van de richtlijnen die door de federale overheid zijn vastgelegd. “Kinderen jonger dan twaalf worden nooit meegerekend”, legt de burgemeester uit. “Religieuze bijeenkomsten zouden wel weer mogen met 15 mensen, maar burgerlijke huwelijken blijven strikt beperkt. Ik vind dit ook wel erg.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier