Miguel Bouttry stelt zijn nieuw boek ‘Bron van pijn’ voor tijdens vertelconcert

Philippe Boey (muzikant) en verteller-auteur Miguel Bouttry (rechts): (foto MVO)
Redactie KW

Miguel Bouttry (40) koos niet zonder reden De Panne voor de première van zijn vertelconcert en de voorstelling van zijn nieuw boek Bron van pijn. In Adinkerke liggen namelijk zijn grootouders begraven en hun leven inspireerde de verteller-auteur voor zijn nieuwste roman.

Hoewel Miguel de liefde volgde naar Le Morvan in de Bourgognestreek, blijft hij verknocht aan zijn roots in de Westhoek en aan de geschiedenis ervan die hem al zijn hele leven boeit. Hij groeide op in de Veurnse Moeren.

“Ik hoorde en las veel verhalen over de oorlog, ik heb heel veel foto’s gezien…” zegt Miguel.

“Mijn hele leven al vraag ik mij af hoe het ooit zover is kunnen komen, hoe mensen elkaar zoveel leed kunnen blijven aandoen, want een oorlog brengt nooit vrede! Toch ben ik pas laat gestart met schrijven. Trouwens, je moet ook al een beetje hebben geleefd als je autobiografisch wilt schrijven.”

Schrijven en vertellen

“Eigenlijk ben ik vooral een ‘verteller’. Dat deed ik ook al als gids met ‘Rent a Guide’, nadat ik cursussen natuurgids en herborist had gevolgd. En ik probeerde altijd een ‘rock&roll-gids te zijn voor mijn kleine groepen, met een creatieve, vernieuwende aanpak, en met een passie voor mijn onderwerp. Uiteindelijk geraakten vertellen en schrijven verweven, en daarom presenteer ik mijn nieuw boek als vertelconcert, samen met muzikant Philippe Boey.”

“Voor Bron van pijn heb ik 1,5 jaar in de parallelle wereld van dit boek geleefd. De historische feiten in het boek kloppen voor honderd procent maar de personages zijn fictief. Hoewel mijn grootmoeder Elza en mijn grootvader Robert mijn inspiratiebron waren.”

“Ik ben langsgegaan bij familie om hun verhaal en de feiten te reconstrueren. Zo is er het feit dat mijn grootvader in 1944 in Rijsel was, maar ik heb niet kunnen achterhalen wat hij daar precies deed, wat hij toen dacht en voelde… Ik heb honderden liefdesbrieven gelezen die ze hebben uitgewisseld en altijd is mij de melancholie, de weemoed, de tristesse die mijn grootmoeder uitstraalde, bijgebleven…”

“In het boek schets ik het verhaal van de jonge West-Vlaming Flor Turbour die in het naoorlogse Duitsland ondergedoken leeft bij het gezin van zijn verloofde. Daags voor hun huwelijk wordt hij gearresteerd en belandt hij voor lange tijd in de gevangenis. In de eenzaamheid van zijn opsluiting is er de confrontatie met de gevolgen van zijn keuzes, de kracht van liefde en jaloezie, maar vooral de confrontatie met zichzelf.”

Vertelconcert

Het boek Bron van pijn is uitgebracht door uitgeverij Bibliodroom ISBN: 9789492515506 en kost 23,95 euro.

Het boek is ook te koop op het vertelconcert nu zondag 16 februari om 11 uur in het Gemeentehuis, Zeelaan 21, De Panne.

Toegangsprijs voor dit vertelconcert is 8 euro in voorverkoop en 10 euro aan de deur (aperitief inbegrepen). (MVO)

Kaarten in voorverkoop zijn verkrijgbaar bij Toerisme De Panne, Zeelaan 21, 058 42 18 18 toerisme@depanne.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier