Mientje en Toontje voeren 45 dagen lang ‘beresjieke’ tafereeltjes op

Stefaan Lernout

Elke dag opnieuw zorgden beren Mientje en Toontje voor een glimlach op het gezicht van de vele wandelaars, die met plezier een ommetje maakten om te zien wat de beren die dag weer beleefden. Lut Decoene zette stipt om 8 uur ‘s morgens weer een ander tafereel op de oprit. Voor de voorbijgangers, maar zeker ook voor kleindochter Mien die ze wekenlang verraste met een berenfoto.

45 dagen lang, tot Moederdag, knutselde Lut Decoene (67) uit de Daalstraat een tafereeltje in elkaar met twee beren, Toontje en Mientje. Toen half maart in het straatbeeld overal knuffelberen opdoken, bracht dit Lut op het idee om haar oprit te gebruiken en er twee beren op een fiets neer te zetten. Na dit eerste tafereeltje volgden nog 44 andere berensituaties. Beresjiek, volgens vele dagelijkse bezoekers.

“Langs het huis loopt een wandelpad”, vertelt Lut. “De vele wandelaars maakten een klein ommetje om te zien welke avonturen de beren die dag weer beleefden. Ik liet me inspireren door de ingeving van de dag of de actualiteit.”

Berewaerde

Het materiaal haalde de vroegere kleuterleidster en directeur van de Gulleboom uit de schuur of vanop zolder. Steeds met oog voor detail. Wanneer de beren de was doen hangen er poppekleertjes aan de waslijn, of mondmaskers maken ze van stofjes in alle maten en kleuren. Heel leuk zijn de beren die aan het telewerken zijn geslagen: de koptelefoon en het toetsenbord ontbreken niet!

“Mijn beren zorgden voor heel wat animo, vaak hoorden we enthousiaste reacties van voorbijgangers”, lacht Lut. “Het Trump labo met bleekwater was een succes, of het pretpark ‘BereWaerde’. Het was iedere morgen weer een verrassing hoe Toontje en Mientje die dag zouden verschijnen. Ik deed het ook speciaal voor mijn kleindochter Mien naar wie de vrouwtjesbeer genoemd is. Zij is vijf jaar en woont in Kortrijk, nu en dan zag ik haar wel vanop afstand. Ze keek altijd weer uit naar de foto van de dag en wat de beren nu weer uitspookten.”

Inspiratie voor anderen

Het mooiste van haar initiatief vindt Lut de verbondenheid die ze voelde van de voorbijgangers en buren. Soms kreeg ze een kaartje in de bus, de reacties waren zonder uitzondering positief. “Het leuke is dat het ook kinderen uit de buurt inspireerde. Even verderop wonen twee kinderen die in navolging dagelijks een ander tafereel ineen knutselden met hun poppen. Natuurlijk liep ik dagelijks even langs om bij hen te gaan zien.”

Aan alles komt een eind, ook aan de avonturen van de twee beren. “De inspiratie was wat op”, geeft Lut toe. “Er werd ook minder mooi weer aangekondigd. Dan moest ik de beren in huis nemen. Je moet weten dat het in die 45 dagen slechts een dag slecht weer was.”

Mientje en Toontje hebben ondertussen hun plekje op zolder weer opgezocht, weg van de drukte.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten