Mieke uit Izegem schrijft boek over afscheid en verlies bij senioren

Mieke Deltomme heeft een nieuw boek klaar. (foto Frank) © Frank Meurisse
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Rouwconsulente Mieke Deltomme heeft met ‘De zwaarte van afscheid en verlies bij senioren’ een nieuw boek geschreven. Daarmee wil ze steun bieden en tips geven aan senioren die met verlies en afscheid geconfronteerd worden.

“Ouder worden wordt vaak gezien als een zegen”, zegt Mieke. “Je rekent niet meer af met de vele ‘moetens’ die het leven van je eist en je begint je tweede leven. Maar ouder worden kent ook een keerzijde. Want hoe ouder je wordt, hoe groter je rugzakje. En dat is niet altijd gevuld met mooie herinneringen en hartverwarmende momenten. Hoe ouder je bent, hoe meer gebeurtenissen je levenspad kruisten. Tegenslagen horen daar nu eenmaal bij. Niet alleen de zwaarte van de tegenslagen, verliezen en het afscheid, maar ook de draagwijdte en de hoeveelheid wegen steeds meer door. Dat zijn zaken waar, als het over rouw en afscheid nemen gaat, niet altijd voldoende rekening mee wordt gehouden. Ik wil daar met dit boek een antwoord op bieden.”

Gemiste kansen

Mieke heeft het niet over rouwen in de strikte zin van het woord, maar ook afscheid nemen van verschillende zaken. “Zo takel je stilaan af. Je lichaam functioneert niet altijd even goed meer, veel dierbaren verdwijnen en ook de dromen die je ooit koesterde, kan je niet altijd meer realiseren”, zegt ze. Ook om gemiste kansen in het leven kan je bijvoorbeeld rouwen. Zo komt in het boek een anekdote van Luc aan bod. Hij is 60 jaar geworden en zit in zak en as. Hij droomde er van om als jonge man de wereld te zien en nu hij die kaap van de zestig bereikt heeft, komt hij tot de conclusie dat hij in zijn ogen niets heeft bereikt. Het is niet makkelijk die confrontatie aan te gaan. In dit boek leg ik net uit dat je daar wel om mag rouwen, dat het je recht is.”

Met het boek wil Mieke vooral steun en (h)erkenning bij de lezer geven. “Dat wat die voelt en denkt heel normaal is”, zegt ze. “Anderzijds hoop ik dat dit boek een toegangssleutel is om te praten en om het ouder worden uit de taboesfeer te halen. Er komen ook enkele opdrachten in voor om daar beter mee te leren omgaan.”

‘Ouder worden, de zwaarte van afscheid en verlies bij senioren’ is te verkrijgen in de boekhandel en kost 23,95 euro. Rechtstreeks bestellen is ook mogelijk en kost dan 20 euro. Het boek telt 177 pagina’s. (vadu)

Om het boek te bestellen,een lezing te boeken of meer info: www.rouwenverliesVlaanderen.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier