Mieke Tailly: “Ooit wil ik eens deelnemen aan een kookwedstrijd op televisie”

Mieke Tailly: “Mocht ik een mooi voorstel krijgen om een kookboek te maken, dan zou ik geen neen zeggen, maar ik ga niet zelf naar een uitgever stappen.” (foto TG)
Mieke Tailly: “Mocht ik een mooi voorstel krijgen om een kookboek te maken, dan zou ik geen neen zeggen, maar ik ga niet zelf naar een uitgever stappen.” (foto TG)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Tijdens de lockdowns sloegen we blijkbaar allemaal aan het koken. Dat blijkt toch uit de boost die de Facebookpagina ‘Mie Eet’ kreeg dit jaar. Foodie Mieke Tailly deelt op die pagina tientallen receptjes en tips voor lekkerbekken. Haar passie voor koken gaat zelfs zo ver dat ze zich inschreef voor Mijn Keuken Mijn Restaurant.

Sinds Mieke Tailly (45) op 10 juli 2016 de facebookpagina ‘Mie Eet’ aanmaakte, verzamelde ze al 1.356 volgers. De helft daarvan kwamen er echter dit jaar bij. “In het begin bleef de pagina onder de radar maar sinds de eerste lockdown zijn er heel veel volgers bijgekomen”, vertelt Mieke. “Ik had beslist om iedere dag een receptje te plaatsen, dat was een enorm succes en ik kreeg er een massa likes bij. Dan heb ik beslist om iedere week een nieuw recept te posten. Blijkbaar zijn er veel mensen aan het koken geslagen tijdens deze coronatijden. Het is wel leuk, want ik krijg ook veel toffe reacties.”

Waarom ben je in 2016 met die pagina begonnen?

“Ik kook supergraag. Als jong meisje van 15 jaar had ik de bedoeling om naar de koksschool te gaan. Mijn mama kende iemand die lerares was in Ter Groene Poorte in Brugge. Die zei dat die opleiding echt niks voor vrouwen was: veel te lastig en zwaar werk… En als er dan kindjes komen… Soit , het werd afgeraden, waardoor ik mijn middelbaar afgewerkt heb bij de Penitenten in Poperinge.”

“Ik ga ook wel op zoek naar speciale gerechtjes”

“Ik heb echter altijd gewerkt in de horeca. Een beetje overal, maar het meest in Dikkebusvijver. Ik heb daar niet alleen mijn man leren kennen, maar daar is ook de passie voor koken ontstaan. Een vriendin zei dat ik lekkere gerechtjes maakte. Ze vroeg: waarom deel je dat niet? Maak eens een blogje . Maar bloggen is niet echt mijn dada en zo is die Facebookpagina ontstaan.”

Zijn het allemaal eigen receptjes?

“De meeste zijn eigen receptjes, maar er staan ook veel klassiekers tussen. Ik ga ook wel op zoek naar speciale gerechtjes. Zo heb ik op oudejaarsavond zarzuela gemaakt. Ik heb dat leren kennen in Tenerife. Dan ga ik zelf gaan opzoeken wat er allemaal in zit van kruiden en probeer ik dat op een gelijke smaak te maken zoals ik het op reis gegeten heb. Als dat dan lukt, vind ik dat de max. Ik ben vooral een echte foodie. Ik hou van koken, maar ook van uit eten.”

Heb je plannen om jouw receptjes in een kookboek te gieten?

“Toen ik in de eerste coronaperiode aan 50 receptjes kwam, stuurde Ives Goudeseune plots een mailtje dat hij ze alle 50 in boekvorm gegoten had. Ik vond dat supertof. Ik heb dat dan ook gepost en enorm veel mensen hebben het boek in pdf-vorm gevraagd en gekregen. Ik kreeg daar veel reacties op die ik niet verwacht had. Mocht ik een mooi voorstel krijgen om een kookboek te maken, dan zou ik geen neen zeggen, maar ik ga niet zelf naar een uitgever stappen.”

Of om mee te doen aan een kookwedstrijd op tv?

“Ik had mij in 2019 ingeschreven voor Mijn Keuken Mijn Restaurant, samen met Andy. Eigenlijk gingen we een intakegesprek hebben bij ons thuis om dat allemaal te bespreken. Dat ging in november zijn, zodat het programma in januari kon starten. Maar Andy had dat afgebeld. Hij zag het niet meer zitten met de camera’s en zo. Hij deed het wel achter mijn gat , dus dat was eens een dagje beeld zonder klank (lacht) . Misschien zal ik eens een kookwedstrijd op televisie moeten zoeken waar ik alleen aan kan deelnemen.”

Je werkt als calltaker bij de politie. Wat houdt die job precies in?

“Ik zit op de dispatching waar de oproepen binnenkomen en de ploegen worden uitgestuurd. Dat kan over van alles gaan. Dit jaar gaan de telefoontje vooral over corona. Mensen belden vaak om te horen of hun plannen wel in lijn zijn met de maatregelen. Vaak zag je toch dat de mensen de grenzen opzochten. Mogen we naar de Auchan in Frankrijk? Ja, dat mag maar je moet een formulier invullen… Zulke dingen.”

Krijg je dan ook meldingen binnen van lockdownfeestjes?

“Dat was vooral in de eerste lockdownperiode het geval. Mensen belden dan om te zeggen dat er ergens te veel mensen samenkwamen. Nu is dat wel een beetje afgezwakt.”

We staan onder de Menenpoort. Kom je hier vaak?

“Vroeger ging ik hier vaak lopen, nu is het meer wandelen. We wonen op het Zaalhof, dus we zijn snel op de Vestingen als we een klein toertje willen wandelen. Ik heb ook vier jaar gewerkt voor de dienst Toerisme en het In Flanders Fields Museum en daar heb ik de Menenpoort pas echt leren kennen. De Last Post zou ik nog eens doen als we bijvoorbeeld iemand op bezoek hebben die niet van hier is. Met Andy, die gemeenteraadslid is, ben ik ondertussen ook een paar keer geweest. Onder andere toen Kim Phuc (het verbrande Vietnamese meisje uit de iconische foto, red.) kwam. Daarvan was ik wel onder de indruk.”

Privé: Mieke werd geboren in Ieper op 15 december 1975. Ze is de dochter van Walter Tailly en Josiane Declercq. Ze is getrouwd met Andy Verkruysse. Samen wonen ze aan het Zaalhof in Ieper.

Opleiding: Het kleuter- en lager onderwijs volgde Mieke in Loker. Het middelbaar deed ze in het Lyceum in Ieper en het Sint-Franciscusinstituut in Poperinge, waar ze eindigde in de richting secretariaat-talen. Daarna studeerde ze nog twee jaar toerisme in Brugge.

Loopbaan: Mieke werkt al 19 jaar als calltaker bij de politie. Voordien werkte ze vier jaar bij de dienst toerisme in Ieper en één jaar bij CM.