Mieke (Le Prince Boutique) aan vooravond van Modeloper: “Klanten overwinnen hun drempelvrees”

Mieke Danneels: “De Modeloper is voor ons, net als de braderie, het belangrijkste evenement van het jaar.” © Wouter Meeus foto WME
Redactie KW

Als het weer een klein beetje mee wil, zal het Tieltse kernwinkelgebied dit weekend nog eens bruisen als voor corona. Zondag defileren ter gelegenheid van de Modeloper weer tientallen modellen door het winkelcentrum, dat omgetoverd wordt tot één grote catwalk.

Een slordige 23 jaar al is Mieke Danneels het vriendelijke en immer behulpzame gezicht van Le Prince Boutique in de Kortrijkstraat. Na de damesboetiek vier jaar lang te hebben opengehouden in het pand waar De Smaak van Kaas nadien lange tijd thuis zou zijn, besloot ze naar een nieuw pand nabij de Vierhoek te verhuizen. “De kledij die we verkopen – vooral Italiaanse en in mindere mate Belgische merken – is casual chic, voor de moderne vrouw die tegelijk comfortabel maar ook wat luxueus door het leven wil”, zegt Mieke.

De voorbije maanden was veel geklaag te horen in andere kledingwinkels. Hoe is Le Prince Boutique corona doorgekomen?

Mieke Danneels: “Omdat deze boetiek een decennialange traditie heeft, beschikken we over een trouw klantenbestand dat eigenlijk altijd is blijven komen. Natuurlijk voelden ook wij de drie maanden verplichte sluiting in de omzet, maar we wisten de schade te beperken doordat we een maand langer dan gewoonlijk tegen de normale prijzen konden verkopen. Deze zomer hebben we een vrij normaal seizoen gedraaid. Met dank aan onze ‘draagbare’ collecties. Ik kan me inbeelden dat het voor collega’s die vooral feestkledij verkopen veel zwaardere maanden zijn geweest. Al krijgen wij weer meer en meer dames over de vloer die zichzelf in het nieuw willen steken in het vooruitzicht van een feestje. We merken ook weer meer funshopping, groepjes van twee, drie personen die samen komen winkelen.”

Ondervinden jullie dan geen nadeel van die ligging in het tweede, minder drukke deel van de Kortrijkstraat?

“Voor ons is dat ontegensprekelijk een voordeel, omdat klanten hier altijd parking voor de deur vinden. Wij moeten het minder hebben van de passage, maar zoals gezegd eerder van trouwe klanten uit onder meer het Waregemse, Deinze, Aalter en zelfs Oostende die al jarenlang de weg naar Le Prince Boutique weet te vinden.”

Hoe belangrijk is een evenement als Modeloper?

“Van oudsher verhandelen we niet de goedkoopste collecties, wat betekent dat er bij sommige dames een zekere drempelvrees bestaat om de winkel binnen te stappen. Modeloper neemt die weg. Maar iedereen moet weten hier altijd welkom te zijn om in een gezellige en ongedwongen sfeer te snuisteren en inspiratie op te doen. We hebben een uitgebreid gamma van maat 34 tot 46.”

Ook jij schakelt mannequins in om de collectie te showen?

“Absoluut. Daarvoor doe ik een beroep op enkele professionele mannequins die een zevental keer heen en weer defileren richting Markt. Op zondagmorgen heb ik het meestal nog heel druk met het uitzoeken van de gepaste combinaties, die we natuurlijk niet voor sluitingstijd zaterdagavond uit de rekken kunnen halen. Maar om terug te keren op je eerdere vraag: de Modeloper is voor ons, net als de braderie, het belangrijkste evenement van het jaar. Wat ik heel fijn vind, is dat we in het kernwinkelgebied een mode-aanbod hebben in alle mogelijke prijscategorieën.”

Voor wie zondag afkomt: welke trends mag men verwachten in de wintercollectie?

“Witte tinten, wijde broeken, tricot, mantels en al bij al weinig kleur, met tonen van oranje en roze. Wat ook opvalt, is dat comfortabele kledij als luxueuze joggingbroeken het goed blijft doen. Met dank aan het vele thuiswerk in de coronacrisis, al was de trend al ervoor ingezet. Ook heel leuk is dat chique en trendy stukken meer en meer worden gecombineerd. Jeans onder een zijden blouse, sneakers… vroeger ondenkbaar. Ik vind dat super, want mensen dragen zo hun kledingstukken vaker en langer.”

Je vertelde me zonet dat je goed samenwerkt met je schoonzus?

“Inderdaad. Dat is Hilde Naert van Casandra Schoenen. Niet zelden gaan dames die hier een tenue hebben gekocht daar langs voor bijhorende schoenen. We stemmen onze collecties graag op elkaar af en spreken hetzelfde publiek aan.”

Slotvraag. Wat vind je anno 2021 van de winkelstad Tielt?

“Ik heb dit altijd een heel gezellig stadje gevonden met leuke horeca en toffe delicatessenzaken. Het stadsbestuur en Shopping Tielt zorgen voor een dynamische wind, die we absoluut moeten zien te behouden. De aanpak van de collegesite kan dat elan alleen maar versterken, want hoe meer winkels, hoe meer potentiële klanten. En we hebben toch allemaal niks liever?” (TVW)

Er defileren op zondag 12 september van 14 tot 18 uur tientallen modellen door het stadscentrum. Ze showen de nieuwe modecollecties vanop een reusachtige modeloper. Dit jaar zijn er liefst zeven podia waarop ze halt houden om de jongste modetrends te tonen. De jongste bezoekers komen aan hun trekken in een speeldorp op de Markt, terwijl hun iets oudere collega’s een e-stepparcours kunnen volgen dat start op het Rameplein. Er is heel wat livemuziek met optredens van de JET Mini Band (14.30 uur), kinderpopduo BlitZ (16.30 uur) en 50 No’s and a Yes, means Yes (18.15 uur) op de Markt.


Mieke Danneels


Privé: Mieke Danneels (51), afkomstig uit Boezinge, woont met haar man en architect Wouter Naert en hun twee zonen Julien (20) en Jean (18) in Egem.

Loopbaan: Mieke nam in 1998 Le Prince Boutique (Kortrijkstraat) over, nadat ze het eerste deel van haar carrière in vast dienstverband werkte. Ze behaalde indertijd een Bachelor of Business Administration (BBA).

Vrije tijd: Het lezen van boeken, tijdschriften en modebladen om inspiratie op te doen, reizen, aperitieven, uit eten gaan en het thuis gezellig maken.