Mieke Deltomme uit Izegem schrijft over afscheid in coronatijden

(foto IB)
Redactie KW

‘Afscheid en verlies bij corona, nabijheid op afstand’ is het achtste boek van auteur Mieke Deltomme, rouwtherapeut bij de vzw Rouw en Verlies Vlaanderen. “Afscheid nemen is in deze coronaperiode extra zwaar. Ik hoop dat de tips in mijn boek mensen die dit meemaken zullen helpen hun pijn en verdriet te verwerken”, zegt Mieke.

“Afscheid nemen is altijd heel moeilijk, pijnlijk en zwaar, maar de huidige omstandigheden en maatregelen maken het afscheid nemen extra zwaar. Het is niet evident om op een andere manier dichtbij je geliefde te zijn. Het is zwaar om afscheid te nemen van diegene die zoveel voor je betekent.”

Moeilijke rouw

Als afscheid nemen van een geliefde of dierbare in het gedrang komt – wanneer corona heeft en in het ziekenhuis of woonzorgcentrum weinig of geen bezoek mag ontvangen – vergroot dat je verdriet, pijn en gemis. “Het legt beslag op je gevoelens van rouw. Je rouwproces kan daardoor langer aanhouden en daar schuilt een zeker gevaar in. Pijn, verdriet en missen is heel normaal. Als je je echter niet kan uiten, als je rouwproces wordt gehinderd, dan kunnen die gevoelens als een etterende wonde doorwerken en spreken we van een gecompliceerde rouw.”

“Ik geef tips om afscheid in de coronacrisis draaglijker te maken”

Mieke Deltomme onderstreept in haar nieuwe boek precies het belang om je gevoelens te kunnen uiten en ook elkaar te steunen in coronatijden. “Ik geef tips over hoe je tijdens corona afscheid kan nemen en hoe je wel nabij je geliefde kan zijn. Je kan bijvoorbeeld een briefje schrijven dat een verpleegkundige dan voorleest aan je geliefde. Je kan je rouwproces ook op een andere manier doorlopen… Het is belangrijk om afscheid te kunnen nemen van jouw geliefde of vriend. Niet dat het gemis er minder om zal zijn, het gevoel waarmee je iemand loslaat, is anders Het doet goed als je zegt wat moet gezegd worden, om je dankbaarheid uit te spreken. Rouwen is werken, je moet er doorheen en je moet de pijn en het gemis onder ogen zien. Zo kan je opnieuw plaats maken voor de mooie momenten van het leven, voor de liefde die je voelt. Die liefde sterft niet, die blijft leven.”

Luisterend oor

In haar nieuwe boek heeft de auteur het ook over hoe je er in deze coronaperiode kunt zijn voor iemand in rouw. “Hoe betuig ie jouw deelneming op een persoonlijke manier? Hoe steun je een familielid of vriend of vriendin in rouw? Hoe kan je een luisterend oor zijn en hoe troost je een rouwende vanop afstand?” Dit zijn allemaal actuele thema’s waar heel veel mensen in deze periode mee in contact komen. (IB)

‘Afscheid en verlies bij corona, nabijheid op afstand’ telt 147 pagina’s en kost 21,90 euro. Het is te krijgen in de boekhandel. Je kan het ook kopen bij de auteur via www.rouwenverliesVlaanderen.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier