Mieke Deconinck begeleidt ‘Ken Izegem’-wandeling: “Izegem was en is groener dan je denkt”
Op zondag 6 juni gaan de ‘Ken Izegem’-wandelingen opnieuw van start en Mieke Deconinck mag als gids de spits afbijten met haar wandeltocht die de naam ‘Hedendaags en historisch groen’ draagt. “We nemen de mensen mee langs plekjes waarvan ze het bestaan misschien niet afwisten.”
De ‘Ken Izegem’-wandelingen zijn terug. Eindelijk, durven we stellen. Ook hier gooide corona roet in het eten. En beginnen doet men op zondag 6 juni met een wandeling die door het groen leidt. Mieke Deconinck is de geknipte persoon om die te begeleiden. “In 2016 heb ik mijn cursus voor stadsgids gevolgd, mijn eindwerk handelde over het vergane groen in onze stad, maar ook over de nieuwe plekjes die zijn ontstaan.”
Zelf woont Mieke op het einde van de Haaipanderstraat te midden van het groen. “Toen we naar hier verhuisden vanuit Kachtem wilden we biologisch gaan leven”, zegt Mieke, die zelf opgroeide in Ingelmunster. “Nu nog kweek ik hier heel wat zelf. Maar je kunt nu ook veel meer biologisch kopen dan toen we halfweg de jaren 90 hier kwamen wonen.”
Waarom wilde je stadsgids worden?
“Heden en verleden interesseren me uiteraard, maar ik was in 2016 ook net met pensioen en had dus wat meer vrije tijd. Ik heb ook altijd graag voor de klas gestaan, de zaken uitgelegd en veel gepraat. Als er nu rondleidingen zijn in Eperon d’Or of in de stoomcentrale gaat mijn voorkeur uit naar begeleiding van kinderen en jongeren, dat ligt me wel. Ook wanneer mensen uit een instelling een bezoekje brengen, ben ik altijd kandidaat om die rond te leiden. Tijdens de sinterklaasactie op Wallemote teken ik ook altijd present. We zijn nu als stadsgidsen natuurlijk al een tijdje uit roulatie. Meer zelfs, we zijn al enkele van onze mensen jammerlijk genoeg verloren.”
De ‘Ken Izegem’-wandelingen waren al een tijdje ingepland, maar op 6 juni mag jij de eerste begeleiden.
“Het is door de versoepelingen de eerste die opnieuw mag doorgaan. Het is niet de eerste keer dat we die specifieke wandeling organiseren. Maar heel wat mensen kregen de kans nog niet om daarop in te tekenen, dat is nu wel het geval. Bij de vorige wandeling door het groen zaten we niet in het ideale seizoen, nu zitten we beter ingepland.”
“In Izegem staan ook twee mooi sequoia bomen. Waar? Daar verklap ik als je meewandelt”
Een kaart van Izegem uit 1641 is je leidraad tijdens de wandeling.
“Weet je dat Ingelmunster vroeger meer ontwikkeld was dan Izegem. Dat was eerder klein en erg groen. Heel wat straten verwijzen daar nu nog naar. Niet ver van de grote kerk had je een klooster waar nu ongeveer het ziekenhuis zich bevindt en bij dat klooster hoorde een wijngaard. Je kan dus al raden naar wat de Wijngaardstraat vernoemd is. Eens je de site Strobbe, die straks ook weer meer in het groen zal baden, gepasseerd bent, lagen er twee moerasjes. De bebouwing in het centrum was toen erg beperkt.”
Je beperkt je ook niet tot het ‘oude Izegem’, je steekt ook de grens over naar Emelgem?
“Daar stappen we op Wandel op de Mandel, maar zien we de ingekokerde Mandel ook weer tevoorschijn komen. Ondertussen zijn we ook al door de Brugstraat gestapt waar een geveltuintje is. Dat is het hedendaags groen waar we op doelen. Via de volkstuintjes in Emelgem en de brug aan het VTI trekken we naar het domein rond Kasteel Blauwhuis. Toen ik mijn eindwerk maakte, was dat niet volledig toegankelijk. Ook verwijzen we bijvoorbeeld naar het groot beukenbos voor het kasteel dat door de Duitsers werd opgeblazen. De Boomforeeststraat dankt daar haar naam aan.”
Ook zomerbar Kastello deed vorig jaar veel ogen openen. Een groene long pal in de stad waar veel jonge Izegemnaars het bestaan niet van afwisten.
“Vroeger vormde het Steendampark, achter brouwerij Carpentier en de huidige KBC, een geheel met het kasteelpark van Ter Wallen. Het is ook niet toevallig dat daar een Groenstraat in de buurt is. En daar niet ver vandaan staan ook twee sequoiabomen, de bekende reusachtige Amerikaanse bomen. Waar die precies staan, verklap ik misschien beter niet. Wie meegaat op de wandeling zal het wel ontdekken.”
Ook een passage aan de Vredesboom op de Melkmarkt mag niet ontbreken!
“Tuurlijk niet. En er zijn ook plannen om de Melkmarkt te vergroenen. Zo zie je maar dat er op heel wat plekken in de loop der eeuwen veel groen is verdwenen, maar nu doet men ook steeds vaker een inspanning om opnieuw meer groen te integreren.”
Mieke Deconinck
Mieke Deconinck (63) huist in de Haaipanderstraat in Emelgem. Ze is de mama van Anneleen (36), Steven (34) en Bert (28). Ze heeft ondertussen ook al vier kleinkinderen.
Mieke is regentes wetenschappen-aardrijkskunde. Ze gaf 39 jaar lang les in het Sint-Jozefsinstituut in Oostende waar ze wetenschappen, aardrijkskunde, maar ook toerisme doceerde.
Ze is stadsgids in Izegem, houdt van fietsen en wandelen en leest graag. Haar grote tuin vergt ook wel wat van haar tijd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier