Middelkerkse tank schittert straks in oorlogsfilms

© Luc Cassiman
Paul Bruneel

De PZ68 tank die opgesteld staat voor het gebouw van De Kegel X-treme in de Westendelaan in Middelkerke verhuist volgende week naar Engeland.

Daar zal de 40-ton wegende tank worden opgekalefaterd met de bedoeling mee te rijden in een grote optocht in Kent. Daarna wordt de tank aangewend voor het maken van oorlogsfilms. Voor Danny Boudaer van De Kegel X-treme is het een beetje afscheid nemen van een monument van zijn zaak, maar anderzijds doet het hem deugd dat de tank niet onder de sloophamer gaat.

De Panzer 68 was een Zwitserse hoofdgevechtstank ontwikkeld door de Eidgenoessische Konstruktionswerkstaette in Thun in de late jaren 1960. Het was de hoofdtank tot de late jaren 1990. “Wij hebben de tank indertijd aangekocht bij een Brugs transportbedrijf als eyecather voor ons Battle Field. Het Battle Field hebben we bij de verhuizing naar hier niet meer opgebouwd, maar de tank hebben we wel meegenomen. In de hele wereld zijn er maar 16 exemplaren meer in omloop. Het is ongelofelijk hoeveel mensen hier foto’s komen nemen en ze komen blijkbaar van overal”, geeft Danny Boudaer mee.

Verzamelaars uit Kent kwamen enkele jaren geleden een kijkje nemen en toonden heel wat interesse. Zij beschikten al over een aantal exemplaren, maar deze PZ68 vonden ze toch wel een uniek model. Uiteindelijk, nog net voor de Brexit, hebben ze besloten om de tank bij hun verzameling te voegen.

“Ik vind het eigenlijk wel spijtig dat ik deze tank van de hand doe want er zijn maar weinig mensen die zich eigenaar kunnen noemen van iets dergelijks, maar aan de andere kant ben ik wel blij dat de Engelsen hem een tweede leven zullen geven. We zijn eind augustus uitgenodigd om de optocht in Kent bij te wonen en wees maar zeker dat we de nieuwe oorlogsfilms in het oog zullen houden om te zien of onze PZ68 er in voorkomt”, lacht Danny.

Zelf opsmukken zat er niet in. Om dergelijke oorlogstuigen op te smukken heb je heel wat kennis daaromtrent nodig. Hem laten staan was eigenlijk geen optie want de zilte zeelucht zorgde in de jaren dat de tank buiten stond al voor enige schade aan de carrosserie. Wie nog een foto wil nemen of op de foto wil met de PZ68 zal zich moeten reppen, want eind deze maand komen de nieuwe eigenaars de PZ68 ophalen met een dieplader. Twee grote kranen zullen nodig zijn om de tank op te hijsen en op de dieplader te plaatsen. (PBM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.