Middelkerkenaar Philip Keters viert eeuwfeest op huwelijksverjaardag

Philip Keters vierde zijn 100ste verjaardag met de familie. (foto LC)
Paul Bruneel

Philip Keters, vader van journalist Georges Keters, vierde zijn 100ste verjaardag. Uniek gegeven daaraan is dat 25 januari niet alleen de geboortedatum is van de man, maar ook de dag waarop hij in het huwelijk stapte met zijn Noëlla Stevelinck.

75 jaar lang deelde Philip Keters lief en leed met Noëlla Stevelinck, maar zijn 100ste verjaardag mocht ze niet meer meemaken, want vorig jaar overleed Noëlla op 96-jarige leeftijd. Middelkerke en Oostende lopen als een rode draad door het leven van Philip Keters. Hij werd geboren in Stene-Konterdam en studeerde af als werktuigkundige aan het VTI in Oostende. Eind 1939 maakte hij kennis met Noëlla Stevelinck uit Middelkerke en ze trouwden.

Trouwe Middelkerkenaar

Na het huwelijk nam het jonge paar zijn intrek in een woning aan de Antoine Van Cailliestraat in Middelkerke. Hun twee kinderen, Georges en Noël, werden er geboren. Later verhuisden ze als huisbewaarder naar Villa Alma op de Zeedijk in Middelkerke en bleven er wonen tot in 1963. Het gezin verhuisde daarna naar Oostende, maar bleef Middelkerke trouw, Philip kwam er tot vorig jaar nog wekelijks bridgen. Zijn leven zal evenwel altijd getekend blijven door zijn gedwongen verblijf in Duitse gevangenkampen.

Kaarten en bridgen zijn goed voor het geheugen

Bij het uitbreken van WO II werd hij op 12 mei 1940 opgepakt als krijgsgevangene. Hij verbleef in Stalag, Duitse krijgsgevangenkampen nabij Krems, Oostenrijk. In 1941 kwam hij terug naar huis. Een jaar later, op 25 januari (zijn verjaardag) 1942 trad hij in het huwelijk in Middelkerke. Als draaier-werktuigkundige bouwde hij een mooie loopbaan uit bij de luchtmacht op de Basis Koksijde en ging als adjudant-werktuigkundige in Evere met pensioen, eind de jaren zeventig.

Passie voor sport

Philip mag dan wel minder mobiel en slechtziend zijn, hij beschikt nog over een staalhard geheugen. Zoon Georges: “Hij volgt het voetbal en het wielrennen op de voet met extra aandacht voor KVO, de ploeg die hij nog steevast Den As noemt. Naast sport is bridgen zijn passie.” En Philip heeft zo zijn redenen waarom hij vasthoudt aan dat bridgen: “Kaarten en bridgen zijn uitstekend voor het geheugen, zo blijf je alert”, stelt de 100-jarige die in wzc Sint Monica verblijft. Na zijn verblijf in Middelkerke kwam hij terug naar Oostende en verbleef meer dan 30 jaar in Oostende, als buur van Willy Bosschem en Jean-Marie Dedecker.

Philip kreeg voor zijn 100ste verjaardag het bezoek van een delegatie van het stadsbestuur. Hij is de vader van twee kinderen, vijf kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen. (PBM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier