Middelkerkenaar besteelt bewoners woon-zorgcentrum Koksijde

Redactie KW

Een 45-jarige Middelkerkenaar hangt twee jaar gevangenisstraf boven het hoofd voor een reeks diefstallen toen hij vrijkwam uit de gevangenis, onder meer in kamers van bewoners van woon-zorgcentrum Armonea Noordduin in Koksijde. Daarnaast pleegde hij ook een diefstal met geweld in de INNO in Oostende.

De feiten deden zich voor tussen februari en juli 2018. Pascal B. liep in het verleden al 26 veroordelingen op en was net vrij uit het Penitentiair Complex in Brugge. Schijnbaar ging hij geregeld zijn moeder bezoeken in het woon-zorgcentrum in Koksijde, maar de man drong echter ook binnen in de kamers van minstens een achttal andere bewoners om geld uit hun portefeuilles te stelen. Meestal lagen de slachtoffers te slapen. Familieleden van de bejaarde bewoners begrepen niet hoe telkens geld kon verdwijnen.


Familieleden verdacht

“Wij begonnen zelfs familieleden te verdenken van diefstal, zo erg was het. Na verloop van tijd begonnen we het geld zelfs te verstoppen in de kamer, omdat we dachten dat papa aan dementie begon te lijden en niet goed wist wat hij met het geld deed. Ik vind het verschrikkelijk dat we zo over hem dachten”, vertelde een vrouw die zich burgerlijke partij stelde op het proces. Haar vader is inmiddels overleden. “Weerloze mensen bestelen in een woon-zorgcentrum, lager dan dat kan je niet vallen“, aldus de vrouw. Ze vroeg een schadevergoeding van 150 euro.

“Na verloop van tijd begonnen we het geld zelfs te verstoppen in de kamer, omdat we dachten dat papa aan dementie begon te lijden”

De bal ging aan het rollen toen een bewoner wakker werd met een persoon naast zijn bed. De persoonsbeschrijving kwam overeen met die van een man die de directrice van het woon-zorgcentrum had betrapt achter de toonbank van de cafetaria. De politie kon hem snel identificeren. Het openbaar ministerie merkte op dat de beklaagde, die overigens niet kwam opdagen op het proces, al 26 veroordelingen heeft voor onder meer diefstal en drugsfeiten.


Diefstal met geweld in Oostende

“Naast de diefstallen in het woon-zorgcentrum pleegde hij ook twee gewone winkeldiefstallen én een diefstal met geweld in de INNO in Oostende. Hij gebruikte namelijk geweld toen hij probeerde te ontkomen van drie winkeldetectives die hem betrapten op de diefstal van zeven flesjes parfum. Ik vorder 24 maanden effectieve celstraf. Deze man hoort kennelijk thuis in de gevangenis, want als hij vrijkomt, begint hij gewoon opnieuw te stelen“, aldus het openbaar ministerie. Vonnis op 11 februari. (BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.