Middelkerke wint prijs voor kwaliteitsvol participatiebeleid

Op de foto van links naar rechts participatieambtenaar Sonja Vanmaele, minister Joke Schauvliege, burgemeester Janna Rommel-Opstaele en Rik Samyn, directeur Externe Relaties, Europese programma's en provinciale gebiedsgerichte werking. © LC
Redactie KW

Met de GoeBezig-prijs, uit handen van minister Joke Schauvliege, wordt de gemeente beloond voor haar kwaliteitsvol participatiebeleid.

De GoeBezig-prijs wordt door de Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen uitgereikt aan gemeenten die er uitnemend in slagen om een gestructureerd en doordacht participatiebeleid te voeren. “Ons participatiebeleid heeft ervoor gezorgd dat bewonersgroepen advies kunnen geven, inspraak hebben en zelfs op sommige momenten mee kunnen beslissen over thema’s die direct invloed hebben op hun nabije leefomgeving”, legt burgemeester Janna Rommel-Opstaele uit.

De gemeente heeft naast haar twee toeristische badplaatsen nog zeven landelijke deelgemeenten, elk met hun eigen verzuchtingen en problemen. Deze worden besproken en meestal opgelost, onder meer dankzij de vijf actieve bewonersgroepen Dorp inZicht. “De bewonersgroepen zijn de voelsprieten voor belangrijke thema’s. Dankzij dit participatiebeleid kan worden bijgestuurd waar nodig. Zo werden er afgelopen jaren twee nieuwe speelpleinen aangelegd in Slijpe en Sint-Pieters-Kapelle en kwam er in Leffinge een nieuwe fietsverbinding. De Dorp inZichten zorgen met steun van de gemeente bovendien voor heel wat evenementen en dat bevordert het gemeenschapsleven”, zegt de burgemeester.

Participatieambtenaar

Vorig jaar werd Sonja Vanmaele aangesteld als participatieambtenaar. “Ik ben het aanstuur- en aanspreekpunt van onze verschillende bewonersgroepen. Problemen melden is belangrijk, maar in een goed participatiebeleid wordt gezamenlijk naar haalbare oplossingen gezorgd”, zegt Sonja Vanmaele.

(LC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.