Middelkerke staat voor drukste zomer ooit: politieversterking uit Antwerpen op komst

Burgemeester Dedecker en korpschef Frank Delva van de politiezone krijgen de sleutels van de nieuwe interventievoertuigen overhandigd van Kris Lagrou.© BB
Burgemeester Dedecker en korpschef Frank Delva van de politiezone krijgen de sleutels van de nieuwe interventievoertuigen overhandigd van Kris Lagrou.© BB
Redactie KW

Middelkerke en Westende zetten zich schrap voor wat wel eens de drukste zomer ooit zou kunnen worden. Het Sportpaleis dat richting kustgemeente komt en de verwachte drukte op het strand nopen tot een forse uitbreiding van de lokale politie.

Middelkerke en Westende zouden komende zomer wel eens dé trekpleister van de kust kunnen worden. Het Sportpaleis verhuist immers naar de kustgemeente als Proximus Pop-up Arena. Tal van ronkende namen komen optreden. Ook op het strand durft het al eens heet te worden, zagen we vorige zomer nog in Oostende en Blankenberge. Dus grijpt burgemeester Jean-Marie Dedecker in. “We moeten voorbereid zijn. Onze lokale politie breidt daarom fors uit en wordt een stuk performanter met meer middelen. Ik wil ook de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) bedanken voor de steun. De federale politie kon niet helpen, hij wel.”

Flexibel

“We staan voor de eerste zomer na de strenge coronabeperkingen. De stolp gaat van onze maatschappij af en dat zorgt voor ontlading. Ik verwacht een hoog aantal interventies”, voorspelt korpschef Frank Delva een drukke zomer op interventievlak. Openbare dronkenschap, moeilijkheden, agressie, nachtlawaai, verkeersproblemen… De interventieploegen van de lokale politie Middelkerke zoals ze voorheen bestonden, zouden deze zomer wel eens volledig op het tandvlees zitten. En dus werd het hele interventiesysteem opnieuw uitgetekend door commissaris Kris Daels en korpschef Frank Delva. Voortaan moet de politie erg flexibel kunnen reageren bij tal van gelijktijdige incidenten.

De Wever

Concreet betekent dit dat zeven vers aangeworven politie-inspecteurs aan de interventiediensten worden toegevoegd. Sommigen daarvan zullen ook in burger patrouilleren. Bovendien kan de PZ Middelkerke rekenen op steun vanuit… Antwerpen.

“Ik heb versterking aangevraagd bij de federale politie maar die had blijkbaar geen manschappen meer over voor ons, in tegenstelling tot andere zomers. Nochtans heeft Middelkerke het drukste zomerprogramma van alle kustgemeenten. Een telefoontje naar Bart De Wever volstond. Hij was bereid vier inspecteurs te detacheren deze zomermaanden. Ik moet hem ervoor bedanken”, aldus Jean-Marie Dedecker. “Gratis bestaat natuurlijk niet. Logischerwijs komt dit ook op onze rekening.”

Patrouilleren zonder agiteren

Daarnaast vervangt het korps drie oude combi’s door gloednieuwe exemplaren en rijden voortaan een semi-anonieme wagen en een anonieme wagen rond voor de interventiedienst.

“Ik heb versterking aan de federale politie gevraagd, maar die had blijkbaar geen manschappen meer over voor ons”

“De toeristen en inwoners ergeren zich rot aan overlast op onder meer de stranden. Toestanden zoals in Blankenberge en Oostende vorige zomer, volgens mij te wijten aan de multiculturele samenleving van tegenwoordig, willen we vroegtijdig in de kiem smoren. De semi-anonieme wagen laat patrouilleren zonder op te hitsen en agiteren toe. Met de anonieme wagen en politie in burger willen we amokmakers verwijderen alvorens het uit de hand loopt. Natuurlijk is het de bedoeling om in de eerste plaats te sensibiliseren, maar we moeten voorbereid zijn op misschien wel de drukste zomer ooit”, gaat burgemeester Dedecker verder.

Fusie verleden tijd

Nochtans zag het er een tijdlang compleet anders uit voor de lokale politie Middelkerke. In september 2019 werd nog groots aangekondigd dat Politie Middelkerke en Politie Westkust (Koksijde, Nieuwpoort, De Panne) samen met de brandweerdiensten zouden fusioneren tot één veiligheidszone. De burgemeesters waren het eens, maar op federaal vlak werd het plan afgeschoten omdat er geen extra brandweerzone mocht komen.

“Dus hebben we besloten om ook onze politiezone te behouden. Er is geen weg meer terug, daarom zijn we meteen aan de uitbreiding begonnen. Zo wordt ook het politiekantoor vernieuwd en uitgebreid en zetten we grote stappen op ICT-vlak met nieuwe systemen. Voorts worden ook ANPR-camera’s op de zeedijk geplaatst”, besluit Dedecker. Het politiekorps van Middelkerke telt voortaan 87 leden. Zij moeten op drukke zomerdagen waken over 80.000 tot 100.000 personen: inwoners, tweedeverblijvers en toeristen samengeteld. (BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.