Middelkerke plaatst takeawaytafels op Zeedijk: “Burgerlijke wijsheid”

De tafels staan er iedere vakantiedag tussen 10 en 20 uur.© LC
De tafels staan er iedere vakantiedag tussen 10 en 20 uur.© LC
Paul Bruneel

Burgemeester Jean-Marie Dedecker laat 30 zogenaamde takeawaytafels en 120 stoelen plaatsen op de Zeedijk. “Dit is geen burgerlijke ongehoorzaamheid maar burgerlijke wijsheid.”

“Onlangs keurde ik een besluit goed waarbij ik de mogelijkheden voor raamverkoop in Middelkerke uitbreid. Zo mogen horeca-uitbaters hun aanbod maximaliseren en hun sanitair openstellen. Ze moeten er wel op waken dat er zich geen grote samenscholingen voor hun zaak vormen en dat de omgeving er netjes blijft”, zegt burgemeester Jean-Marie Dedecker.

Hij verwacht nogal wat volk tijdens de paasvakantie en wil de massa mensen in de meest veilige omstandigheden ontvangen. “Om ervoor te zorgen dat de mensen niet samentroepen op de dijk, plaatsen we tijdens de paasvakantie 30 extra tafels en 120 stoelen waar de mensen met de nodige afstand hun meeneemhap of -drankje comfortabel kunnen nuttigen. We rekenen erop dat de mensen die tafels netjes houden. De tafels staan er iedere vakantiedag tussen 10 en 20 uur”, laat de burgemeester weten.

Extra sanitaire units

Hij benadrukt dat dat dit louter een maatregel is om de druk op de bestaande zitbanken weg te nemen en een compensatie is voor de gesloten terrassen.

“We spreiden de takeawaytafels tussen de traditionele blauw-witte zitbanken in Middelkerke en Westende zodat we extra zitruimte voor etende en drinkende mensen creëren. Mensen mogen niet verwachten dat ze daar bediend of geholpen zullen worden”, besluit de burgemeester. Op de Zeedijk en op het strand worden ook extra sanitaire units geplaatst.

Burgemeester pareert kritiek

Er komt nogal wat reactie op de actie van burgemeester Jean-Marie Dedecker. De burgemeester reageert: “Dit is geen burgerlijke ongehoorzaamheid, maar burgerlijke wijsheid. In Brussel wordt niets ondernomen, dus doen wij het maar. Wij nemen als gemeentebestuur onze verantwoordelijkheid en willen de bezoekers in alle veiligheid laten verblijven in Middelkerke.”

“Wij zorgen ook voor extra toiletten en vuilnisbakken, iemand moet het toch doen, hé. Wij beschikken over een zeedijk met een lengte van 8 kilometer, de mensen zijn en blijven hier welkom. Er wordt aan de ene kant publiciteit gemaakt om naar de kust te komen en dan wordt gezegd dat ze niet moeten komen. Waar zit de logica? Wij nemen onze verantwoordelijkheid en proberen alles in goede banen te leiden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier