Middelkerke: “Niet verwacht maar wel gehoopt”

Frankie Van Troostenberghe met schoonzus Monique Huyghebaert, zijn moeder Lucienne De Jonghe en zus Damienne Van Troostenberghe. © BPM
Redactie KW

De kogel is door de kerk: Frankie Van Troostenberghe mag zich een jaar lang, als opvolger van Jean Claude Brassinne, de Krak van Middelkerke noemen. “Ik ben enorm vereerd en eerlijk gezegd: het kan cliché klinken, maar ik had het niet verwacht, maar wel gehoopt”, zegt de kersverse Krak.

“Enkele jaren geleden werd ik al eens genomineerd, maar de tijd ontbrak me toen om me er echt voor in te zetten. Nu was het anders. Ik was wel verwonderd dat ik genomineerd werd, maar voelde me uiteraard vereerd. Er zijn er maar vijf in de gemeente die genomineerd worden en als je daar bij bent, streelt dat wel je ego.”

“Als ik vernam wie de andere genomineerden waren, gaf ik mezelf niet veel kans. Bovendien waren de geduchte kandidaten ook mensen van Westende. Naargelang de tijd vorderde, begon ik er echter meer en meer in geloven, want heel veel mensen kwamen me spontaan vertellen dat ze voor me gestemd hadden, zelfs klanten van de winkel die niet van hier zijn.”

“Ik bleef echter nuchter want niet iedereen die zegt op je stemmen doet dat ook. Bovendien vroeg het wel wat tijd om te stemmen. Blijkbaar hebben heel wat mensen woord gehouden, want ik heb het gehaald”, lacht Frankie Van Troostenberghe.

Het holst van de nacht

Hoe blij hij wel was, verklapt zijn zus Damienne : “Toen hij het vernam via een schrijven, heeft hij me in het holst van de nacht opgebeld om het te zeggen. Ik mocht het wel niet verder verklappen.”

Ik ben een optimist en wil altijd het goeie in de mens ontdekken

Frankie Van Troostenberghe is een showman pur sang. In zijn 34-jarige carrière als acteur werkte hij mee aan meer dan 80 toneelstukken. Hij is ook een geprezen humorist. “Ik treed op met een showgezelschap maar doe ook solo-optredens. Ik hou ervan om mensen te entertainen, ook als ze in de winkel komen”, vertelt Frankie. “Ik denk dat mijn positieve ingesteldheid een goeie indruk nalaat bij de mensen. Ik probeer altijd het positieve te zien in de mens en hou niet van mensen die steeds weer proberen om positieve dingen om te buigen naar negativisme. Ik ben optimist en wil altijd het goeie in de mens ontdekken.”

Naast acteren is Frankie bezieler van de Westend Gamers en droomt hij ervan om ooit het Belgisch kampioenschap Yu-gi-oh te mogen organiseren. Hij is verder de geestelijke vader van tal van jenevers en dranken als het Middelkerks Zeewater, het Westends Pareltje, de Dronkenput en l’aMer Westendaise. “Ik hoop dat ik nog lang mijn zaak mag runnen, mag blijven optreden en de mensen animeren”, besluit de nieuwe Krak.

VRAGENRONDJE

Wat wil je op persoonlijk vlak nog realiseren?

“Het kan bizar lijken, maar ik zou graag nog eens terechtkomen in het Guinness Book of Records. Vraag me niet waarom of waarmee, maar het zal me wel lukken. Het mag ook met Westend Gamers zijn, we vinden wel iets, je hoort er nog van.”

Waarom hebben zoveel mensen voor jou gestemd?

“Dat is een moeilijke vraag om zelf op te lossen. Ik heb een brede vriendenkring, er komen ook veel mensen naar de winkel, ook toeristen en ik probeer altijd tegen iedereen eerlijk en vriendelijk te zijn. Dat zou de reden kunnen zijn.”

Wat of wie is het belangrijkste in je leven?

“Zonder enige twijfel mijn moeder. Zij is er altijd al geweest voor mij en ze is er nog altijd. Ondanks haar leeftijd zorgt ze nog iedere dag voor eten voor mij en mijn was. Ik ben ongehuwd en denk dat de navelstreng nooit werd doorgeknipt. Mijn moeder is een prachtmens en ik ben trots dat ik dit mag zeggen.”

Wat betekent het podium voor jou?

“Heel veel, een belangrijk item en een rode draad in mijn leven. Ik erfde de toneelmicrobe van mijn ma en pa, beiden acteurs, en speel zelf al 34 jaar toneel. Als ik niet op het podium sta, zie je me achter het decor als regisseur. Zingen is ook een passie. Als ik optreed als humorist zit er altijd wel een liedje in de show.”

Naar wie kijk je professioneel op?

“Op toneelvlak heb ik altijd opgekeken naar Piet Bambergen en Joop Doderer, twee klassebakken die spijtig genoeg beiden al overleden zijn. Ik hou enorm van musicals en daar kijk ik altijd weer met verwondering en bewondering naar Hans Peter Janssens, de musicalster van ons land.”

BIO

Privé

Geboren op 21 augustus 1961 als zoon van Carolo en Lucienne De Jonghe. Hij is de broer van Damienne, Ronny en Edwin en ongehuwd.

Loopbaan

Na zijn studies startte hij tearoom Trianon in Westende, een zaak die hij 14 jaar runde. Daarna kwam Frankie’s Snoep & Kadoshop, waar hij nu al 26 jaar achter de toonbank staat.

Vrije tijd

Bestuurslid, speler en regisseur van toneelvereniging Pro Arte, oprichter van Westend Gamers, gastregisseur bij andere toneelgezelschappen en treedt op als humorist Frankie Westri.

(Paul Bruneel)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.