Middelkerke niet happig op opvang asielzoekers in militaire basis Lombardsijde

Redactie KW

De gemeente Middelkerke heeft dinsdag bezoek gekregen van Fedasil.

Momenteel wordt de militaire basis in Lombardsijde gescreend om er mogelijk 500 vluchtelingen op te vangen. Middelkerke is echter geen voorstander om asielzoekers onder te brengen in deze operationele basis, zo klinkt het bij het bestuur van de kustgemeente.

“Gezinnen, veelal met kinderen, die op de vlucht zijn voor oorlogsgeweld in een actieve militaire omgeving onderbrengen, is geen doordachte oplossing.”

Na de luchtmachtbasis in Koksijde blijkt ook de militaire basis van Lombardsijde op het lijstje van potentiële opvangkampen te staan. Maar voor het schepencollege is de opvang van vluchtelingen in de basis geen goede oplossing. “Het gaat om een militaire basis die nog actief is. Op een relatief kleine oppervlakte werkt er een 500-tal militairen. Gezinnen, veelal met kinderen, die op de vlucht zijn voor oorlogsgeweld in een actieve militaire omgeving onderbrengen, is geen doordachte oplossing. Bovendien situeren de beoogde gebouwen zich middenin de operationele militaire blokken. De veiligheid van zowel de vluchtelingen als de militairen als de bevolking kan in onze ogen niet worden gegarandeerd”, klinkt het in Middelkerke. De argumenten lijken sterk op die van Koksijde.

Volgens de gemeente ontloopt Middelkerke zijn verantwoordelijkheid niet. Zo zijn er 46 dossiers in procedure, goed voor een honderdtal vluchtelingen. Het OCMW wil in eerste instantie inzetten op de integratie van die erkende vluchtelingen.

(Belga – Foto LC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier