Middelkerke maakt resultaten enquête bekend: naaktstrand op de helling, Dronkenput attractiever

Schepen Tom Dedecker bij de Dronkenput.© LC
Schepen Tom Dedecker bij de Dronkenput.© LC
Paul Bruneel

Onder de noemer ‘Zeg het e ki’ lanceert het gemeentebestuur ieder jaar een enquête, afwisselend voor de inwoners en de tweedeverblijvers. De beleidsmensen willen hiermee meer inspraak geven aan de bevolking. De eerste resultaten van de bevraging bij 707 Middelkerkenaars zijn gekend. Toch wel enkele opvallende resultaten.

Zo blijkt de Dronkenput nog altijd een heel populaire bezienswaardigheid en zijn er weinig mensen van plan om zich bloot te geven op een naaktstrand. De helft van de deelnemers woont in een van de twee badcentra, is gehuwd en gepensioneerd. Met een score van 4,3 op 5 laten ze weten graag in Middelkerke te wonen en vinden dat Middelkerke veilig is.

Westende, Lombardsijde en de hinterlandgemeenten worden omschreven als rustig en het hinterland treedt naar voor als sociaal. Burgemeester Jean-Marie Dedecker en zijn schepen Tom Dedecker zijn alvast van plan om rekening te houden met een aantal punten die naar voor zijn gekomen. Zo blijkt dat de Dronkenput, na de Warandetoren, als een van de belangrijkste bezienswaardigheden naar voor is geschoven. Met de bloei van het toerisme aan de kust aan het einde van de 19de eeuw kwam ook de noodzaak aan meer drinkbaar water. Middelkerke groef een put van 9 meter en verzonk daarin een betonnen watervergaarbak, die gevuld zou worden met 500 kubieke meter water. Zover is het nooit gekomen. Het grondwater, in deze zompige bodem, stootte de bak van 213 ton schuin omhoog.

De Dronkenput kreeg zijn naam doordat de bezoeker zich steeds evenwijdig wil houden met de talrijke schuine pijlers in de grote ruimte en de waterspiegel die uiteraard vlak blijft, waardoor men een gevoel van evenwichtsverlies krijgt. Schepen Tom Dedecker: “We zullen de Dronkenput attractiever maken en de site opwaarderen. We waren enigszins verwonderd dat de Dronkenput nog zo populair is. De Warandetoren zullen we verder attractief blijven maken door zoals tijdens de valentijnsperiode in de kijker te plaatsen.”

Extra vuilnisbakken

Netheid blijft men in Middelkerke hoog in het vaandel dragen. “We willen nog meer inzetten om het overal proper en netjes te houden en zullen extra vuilnisbakken plaatsen tot zelfs op het strand, waar nu al om de 70 meter een vuilnisbak staat”, zegt burgemeester Dedecker.

“Een grote ergernis blijft de hondenpoep en we roepen de hondenbaasjes nogmaals op om de hondenpoep op te kuisen.” Ook de komst van een naaktstrand lijkt niet erg populair te zijn, want slechts 8 procent wil zich bloot geven op een naaktstrand. “Het is natuurlijk zo dat het merendeel van de deelnemers aan de enquête oudere mensen zijn, weinig jongeren hebben de enquête ingevuld. We houden rekening met iedereen en dat betekent dat een naaktstrand zeker niet prioritair is”, besluit de burgemeester.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier