Michiel Joye heeft wilde plannen met Madame Cocotte in Moorslede

Michiel Joye heeft net de hand gelegd aan zijn restaurant in open lucht. (foto SB) © Stefaan Beel
Peter Soete

Hij is geboren in Izegem, woont nu in Moorslede maar is een bekend gezicht in Roeselare. Michiel Joye was, samen met echtgenote Tine, jarenlang het gezicht van club-restaurant Grand Bazaar in de Zuidstraat maar de laatste vijf jaar draait het allemaal rond Madame Cocotte.

Afspreken met Michiel Joye in Madame Cocotte is niet zo eenvoudig. Gelukkig ontmoeten we in de keuken van Madame Cocotte echtgenote Tine die ons de weg wijst naar het openluchtrestaurant een halve kilometer verder.

Hier kun je verdwalen?

Michiel Joye: “We hebben hier wel een beetje plaats, ja. Gelukkig maar want op die manier kunnen we hier nu een openluchtrestaurant openen en zelfs een openluchtkerk.”

Allemaal in het kader van de relance na de lockdown?

“Door de verplichte sluiting hebben we tijd gehad om na te denken én ook tijd om werken uit te voeren. Normaal doen we onze klusjes van maandag tot donderdag maar nu hebben we enkele maanden tijd gehad. We hebben een weide veranderd in een openluchtkerk, inderdaad. We hebben grasmatten gelegd, houten banken geplaatst waarop 160 personen kunnen zitten, acht boomstammen van meer dan zes meter hoog mooi op twee rijen in de grond geklopt die onze zuilen van de kerk zijn en ook een constructie gemaakt waarin een klok hangt die de kinderen kunnen luiden.”

“En het altaar is de enorme voet van een eik van 250 jaar oud. En er is net buiten de kerk een aperitiefweide met een mooi panorama op landelijk Moorslede.”

En dan komt de mededeling dat er maximum 50 mensen mogen aanwezig zijn op een trouwfeest en dat er niet mag gedanst worden.

“Ja, dat is natuurlijk een streep door onze rekening. Maar deze kerk is hoe dan ook een blijvertje. Er zitten meer dan 20.000 planten in de grond en wanneer die volgroeid zijn, scheren en trimmen we die mooi binnen in de kerk terwijl het van buiten een mooi stukje groen in de velden zal zijn. We hebben geld en tijd geïnvesteerd in dit project en we denken dat dit zal aanslaan.”

En nadien kan er gegeten worden in het openluchtrestaurant?

“Zo is dat. We hebben tafels geplaatst die de weerelementen kunnen doorstaan en er staan twee grote containers met een buitenkeuken en een buitenbar. We hebben trouwens ervaring met dergelijke formule. Toen we nog in Grand Bazaar zaten, hebben we een keer Grand Canal georganiseerd. We hebben toen 2.000 paletten aan het kanaal gelegd en ook met containers gewerkt: het strand van Roeselare was geboren. We deden al pop-up activiteiten vooraleer er al iemand had gehoord van dat woord. Dat was supertof maar we zijn er niet rijk van geworden (lacht).”

Hoe zal de heropstart zijn bij Madame Cocotte?

“We hopen dat het snel herneemt. Er zijn tot nu 100 evenementen geannuleerd of verplaatst. Na een kalme winter is het vanaf april normaal volle bak bij ons. Maar niemand had deze crisis zien aankomen. En wij hebben de pech dat wij als eerste sloten en ook als laatste zullen openen.”

“We deden al pop-up vooraleer er al iemand had gehoord van dat woord”

Nooit gedacht om de handdoek te gooien?

“Bah neen, gij! De bank zou achter ons zitten (lacht). We hebben er al te veel voor gewerkt en gevochten om te staan waar we nu staan. En we hebben nu al zeer goede boekingen voor 2021 en ook voor 2022 beginnen we al feesten op te schrijven.”

Jij bent je professionele carrière niet in de horeca gestart?

“Na mijn middelbare studies heb ik een jaar interieurvormgeving gestudeerd in Gent. Ik mocht naar het tweede jaar maar ik zag verder studeren eerlijk gezegd niet zitten. Ik ben gestart als glazenwasser bij een baas en na vier maanden startte ik met een zelfstandig bedrijfje en ik ben vijf jaar glazenwasser geweest. Dan heb ik twaalf jaar geleden club Grand Bazaar in de Zuidstraat geopend en toen Tine Bistro Novo had overgelaten, kwam er ook een restaurant bij. We woonden toen al in Moorslede, in het huisje waar nu feestvierders van Madame Cocotte kunnen overnachten. In de stallen ernaast hadden we een vriendenbar ingericht. We zijn dan eerst met een traiteurdienst gestart en toen we vier jaar geleden de boerderij naast ons konden kopen, ging het snel met Madame Cocotte en wisten de mensen ons te vinden voor hun feesten.”

Vanwaar Madame Cocotte?

“Het moest gezellig klinken en de sfeer oproepen van stoofpotjes op tafel, ouderwets servies en een gemoedelijke ambiance. De reden van dit succes? Ik denk omdat we ons voordoen zoals we zijn: geen franjes maar een lekkere keuken en veel leute in een toffe omgeving.”

Ben je gelukkig?

“Absoluut! Ik hoop wel dat we snel opnieuw handen en zoenen kunnen geven en die mondmaskers achterwege kunnen laten. Mijn wens? Om van Madame Cocotte ooit een merk te maken en onze eigen gerechten en drank op de markt brengen.”

Privé

Geboren in Izegem op 4 september 1984. Is al tien jaar gehuwd met Tine De Wandel en dit koppel heeft twee kinderen: Mariette (7) en Oscar (8). Ze wonen in Moorslede naast Madame Cocotte

Loopbaan

Lager onderwijs in de jongensschool in Rumbeke, middelbaar in de Broedersschool en het VTI. Was zelfstandig ramenlapper vooraleer in de horeca te starten met Grand Bazaar en Madame Cocotte.

Vrije tijd

Lekker eten en drinken, boksen, genieten van het leven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier