Michiel De Meyer en Jo Hens, twee nieuwkomers op het podium van de spektakel-musical 40-45

© (Foto FODI)
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

Michiel De Meyer zagen we nog recent aan het werk in de Ketnet Musical TROEP, die nog tot 1 juni te zien is in o.a. Antwerpen. Jo Hens zie je iedere avond op het scherm in de vtm-soap Familie. Ondanks hun drukke agenda staan beiden nu ook op het podium van de spektakel-musical 40-45.

Wat kan een productie als 40-45 twee ervaren acteurs nog bijleren ?

Michiel : “Nog veel. Ik denk dat iedereen die in het vak zit – musicalvak of theaterwereld – graag iets gigantisch als dit doen. Ikzelf wou dat ook super graag. Nu sta ik hier in zo’n gigantische productie, da’s echt fantastisch om te doen.”

Jo : “We hebben ongelofelijke fijne rollen om te spelen. Het is echt een rol waarin je je kan vastbijten en dat op zich is al ongezien in Vlaanderen dat je in zo’n zaal elke avond na avond én ook telkens uitverkocht mag spelen. Wàt een cadeau.”

Michiel : “Ik speelde nog nooit zo’n rol op zo’n groot podium, ik denk niet dat dit nog ooit gebeuren.”

Jo : “Komaan Michiel, je moet de lat blijven hoger leggen he.”

Jullie waren niet bij de eerste lichting van 40-45. Hebben jullie nog audities moeten doen of hebben ze gewoon gevraagd om mee te doen ?

Michiel : “Ze hebben ons wel degelijk gevraagd om auditie te doen. We hebben zelfs veel audities gedaan…”

Michiel : “Ik heb – denk ik – vijf audities moeten doen. Ik spreek dan al van twee jaar geleden. Eerst voor een camera van Studio 100, dan voor een 100-tal mensen en dan telkens voor veel meer mensen. Uiteindelijk krijg je dan dat verlossend telefoontje van je mag meedoen. We wisten toen al dat Jonas (Jonas Van Geel) en Jelle (Jelle Cleymans) de hoofdrollen gingen spelen. Ik mocht meedoen als de understudy van Jonas. We waren hier bezig en dan krijgt Jonas andere aanbiedingen en kwam de productie vragen of ik die rol wilden overnemen. Heel graag zelfs.”

Jo : “Bij mij ging het iets anders. Je hebt twee casts die afwisselen, de groene en de blauwe. Dat ging in een eerste versie ook zo bij Jonas en Jelle zijn, maar dan is er redelijk snel beslist dat Jonas en Jelle alles gingen doen tijdens de eerste periode. Vooraleer ze dat beslisten, belden ze naar mij om te vragen of ik auditie wilde komen doen. Dat was dan voor de eerste keer met camera en twee mensen van Studio 100. Toen hadden ze me opgebeld om te zeggen Jonas en Jelle gaan alles doen. Maar later belden ze me terug met de vraag of ik wilde alterneren met Jelle vanaf een bepaalde periode. Ik heb dat met veel plezier aangenomen.”

De setting is heel spectaculair met de rijdende tribunes en het grote podia. Was dat voor jullie aanpassen in het begin om te acteren?

Michiel : “Ja, amai. Dat hebben we nog nooit gedaan. Je moet gewoon super alert zijn. We hebben wel goed en lang gerepeteerd. Dus uiteindelijk als we hier kwamen wisten we wel waar we naartoe moesten en wanneer het licht uitging, dus daarin hebben ze ons wel goed begeleid.”

Michiel De Meyer en Jo Hens, twee nieuwkomers op het podium van de spektakel-musical 40-45

Jo : “Er zijn wel al eens voorstellingen geweest met draaiende podia en waar er dingen opkomen. Het voornaamste is de oriëntatie in deze gigantische hal. Er is geen voor, achter of midden. Het is gewoon overal rond. Het duurde bij mij een tijdje vooraleer ik mee was, waar ik in godsnaam moest staan. Er komt ook altijd wel iets aangereden.”

Michiel : “Je hebt die vijf bommen op de grond, die bomputten. Dat is ons enigste punt van oriëntatie. Dan weet je als de podia zo staan (toont het, padi), dan weet je dat die bomput het midden is. Zo zoek je wel altijd die punten op.”

Het is niet dat jullie een spiekbriefje hebben net als Bert ?

Jo : “Ik had dat wel in ‘t begin.”

Michiel : “Klopt, ik heb vanaf de eerste dag gerepeteerd in de hal daar achteraan (wijst). Na een maand weet je wel wat je moet doen.”

Jo : “Hier is het met alle lichten aan, wordt het podium gezet hoe het moet en moet je je dan oriënteren. Dat heeft wel enkele weken geduurd. Bert en ik hebben niet zo lang gerepeteeerd. Ik moest alles goed in mijn hoofd steken en opschrijven. Ik ging van het podium en keek wel eens op mijn spiekbriefje. Maar na enkele keren was dat niet meer nodig.”

In hoeveel shows spelen jullie mee ?

Jo : “We spelen zeker mee tot de zomer. Daarna zien we wel.”

Michiel : “De productie is de planning aan het bekijken hoe ze vanaf september verder doen. We zijn erbij tot eind juni.”

Wat is jullie tot nu toe het meeste bijgebleven van de shows en de repetities ?

Jo: “Ik mag de Michiel zijn lief binnendoen (lacht) Neen, het moment, de eerste keer dat als je hoofdrolspeler – samen met Michiel – op ‘t laatste mag gaan groeten. Je komt van achter de schermen en heel het publiek staat recht met alle acteurs zoals Jo de Meyere, Herbert Flack…Al die acteurs staan voor jou te klappen. Elke show blijft dat voor mij het mooiste moment. Het blijft bijna ongeloofwaardig. Dat ga ik nooit vergeten.”

Michiel : “Voor mij ook dit moment. Ik heb ook eens mijn neus gebroken tijdens een voorstelling. Dat deed enorm veel pijn. Ik was afgelopen aan de foute kant en het was nog te laat om op te komen dus ik liep naar de heel andere kant en daar loopt er iemand anders tegen mij aan. Ik heb hierdoor een week niet kunnen spelen.”

Jo: “Ik vond mijn verhaal van het applaus toch beter als mooiste moment (lachen samen).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.