Michiel bouwt huis in amper drie uur tijd

Valery Defreyne en Michiel De Backer bij hun gloednieuwe woning. © Foto Kurt
Bram Vanlerberghe

Een huis bouwen hoeft geen maanden of zelfs jaren te duren. Dat bewezen Michiel De Backer en Valery Defreyne. In slechts een voormiddag bouwden ze hun woonst. Kostprijs: 175.000 euro.

Het moet wel gezegd: de drie units werden geprefabriceerd in Slovakije en vervolgens naar Lichtervelde vervoerd met drie vrachtwagens. Nog even de spullen verhuizen van Gent naar Lichtervelde en het jonge koppel kan zich dit weekend settelen. Michiel keert zo terug naar zijn roots en ook Valery groeide vlakbij op, in Ardooie.

https://www.youtube.com/watch?v=oopoaVxfmUY

Ecologische woonst

Michiel, die in 2016 werd verkozen tot West-Vlaams student-ondernemer van het jaar en met zijn bedrijf Ark-Shelter in 2017 nog de Bryo Award Creative Highlight won, bouwt nu samen met zijn vriendin een eigen ecologische woonst.

Michiel bouwt huis in amper drie uur tijd
© Foto Kurt

“Ik was altijd tevreden dat ik in het weekend nog eens in Lichtervelde was om een pintje te drinken. De hoeve waar we bouwden, was van mijn vader. Ik kon die overkopen. Als je dat moet afbreken en opnieuw bouwen, ben je even bezig. Het is de bedoeling dat we er met units werken, maar hybride: de benedenverdieping in units en ter plaatse de kap erop bouwen.”

Slovakije

Michiel richtte samen met zijn Slovaakse vennoot Martin Mikocvcak het bedrijf Ark-Shelter op, dat de woning van het jonge koppel vervaardigde en bouwde. “Ik leerde hem kennen toen hij op Erasmus was in België. Vijf jaar geleden, toen we startten, werkten we nog met één unit. We koppelden toen nog niet. Vervolgens heb ik zes maanden in zo’n unit geleefd – in Jabbeke – om alles te testen en te kijken wat er moest verbeteren en veranderen.”

Michiel bouwt huis in amper drie uur tijd
© Foto Kurt

“Toen we startten met ons bedrijf hebben we in het eerste jaar twee of drie units gebouwd. Vorig jaar hebben we voor het eerst bijna 100 units in een jaar gemaakt. De vraag stijgt, we hebben meer ervaring, maar we hebben ook een breed publiek: van een mobiel kantoor, over een buitenbar, woning tot een vakantieverblijf. Voor we de units fabriceren, gaan we altijd eerst ter plaatse. We luisteren naar de wensen van de klant en kijken of we er geraken. Soms moeten we met een kraan over de woning. Die zaken moeten goed uitgedokterd zijn.”

2,5 maanden

“Van idee tot uitwerking? 2,5 maanden”, vervolgt Michiel. “De units worden in Slovakije in een atelier gemaakt. Vervolgens zetten we ze buiten al op om te zien of alles klopt en werkt. Daarna wordt alles opnieuw gedemonteerd en vervoerd. Maandagavond zijn we units daar vertrokken en donderdagmorgen waren ze in Lichtervelde.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier