Michelline ‘Mietje’ Bertrem van ‘t Bolhoedje overleden

Wijlen Michelline Bertrem. © GF
Philippe Verhaest

Michelline Bertrem, in Roeselare vooral bekend als ‘Mietje’ van de kinderopvang ‘t Bolhoedje, is overleden. Ze werd 88 jaar.

Michelline Bertrem werd op 15 september 1931 geboren en overleed op zaterdag 4 januari. ‘Mietje’ stamde uit een bekende familie in het Roeselare. Heel wat ‘Bertrems’ waren ondernemers en de familie was ook gelinkt aan de schoenindustrie in buurstad Izegem.

Michelline bracht een groot deel van haar jeugd door in het café, hotel en restaurant Café du Theatre in de Gasstraat, pal naast de bioscoop. “Mietje blaakte van energie en trok naar de toenmalige Rijksuniversiteit Gent om haar licentiaatsdiploma lichamelijke opvoeding te behalen”, vertelt zoon Lex Corijn (54). “Daar leerde ze ook schermen.”

Het idee om een kinderopvang te koppelen aan de school én er een tewerkstellingsproject aan te verbinden, was uniek – zoon Lex Corijn

Na haar studies gaf Michelline les in het Atheneum van Ieper en het Koninklijk Atheneum van Veurne. Uiteindelijk vond ze haar vaste stek in het Koninklijk Atheneum van Roeselare. Ze werd er ook voorzitter van OSKAR, de oud-leerlingenvereniging van die school. “Haar reünies waren legendarisch. Ze slaagde er ooit in om bijna 1.500 mensen bij elkaar te brengen.”

Haar grootste verwezenlijking is evenwel ‘t Bolhoedje. “Het idee om een unieke kinderopvang te koppelen aan de school en er een tewerkstellingsproject aan te verbinden, werd met enthousiasme onthaald. ‘t Bolhoedje was zo meer dan 30 jaar een thuis voor 60 kinderen per dag, aangestuurd door tien medewerkers. Mietje was meer dan eens visionair.”

Liberale partij mee opgericht

Samen met haar echtgenoot Raf Corijn (85) – voormalig gemeente- en provincieraadslid – speelde Michelline Bertrem een belangrijke rol bij de oprichting van de Roeselaarse afdeling van de liberale partij, nu Open VLD. “Mietje werd ook voorzitter van de Blauwe Vrouwen.”

Michelline Bertrem was ook oud-voorzitter van de lokale raad voor gemeenschapsonderwijs, ze was de allereerste voorzitter van de raad van bestuur van de Scholengroep 26 Mandel & Leie van Gemeenschapsonderwijs. Ze was lid van de cultuurraad van De Spil, ere-voorzitter van de Blauwe Vrouwen in Roeselare en vertegenwoordiger bij de vzw Belvosur.

Er werd op vrijdag 10 januari afscheid genomen van Michelline.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier