Michelle Lefèvre trekt naar Parijse make-upschool: “Vraag is of ik zal willen terugkeren”

© CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Michelle Lefèvre is een 19-jarige levensgenieter, alleen volgt haar leven niet meteen de voor de hand liggende lijn. Binnen enkele dagen vertrekt ze, met koffers en heel wat lef, richting Parijs. “De vraag is niet of ik daar zal kunnen aarden maar eerder of ik na twee jaar wel terug naar Kortrijk zal willen komen”, klinkt het resoluut.

Het duurt minder dan enkele seconden vooraleer we begrijpen dat Michelle niet meteen op haar mond is gevallen. De bijna twintiger neemt geen blad voor de mond, weet wat ze wil en is ook niet te beroerd om bergen te verzetten om haar doelen te bereiken. “Ik werkte tot voor kort bij ICI Paris XL in Ieper”, zegt ze. “Nadat ik mijn studies had afgerond aan de RHIZO, wilde ik absoluut bij die parfumerie aan de slag. Ik trok naar Kortrijk maar daar was helaas geen plaats. Ieper was het dichtste filiaal waar ze wel nog iemand zochten en dus richtte ik mijn pijlen op de Westhoek. Mijn cv? Die had ik eigenlijk niet echt opgesteld. Ik stapte de winkel binnen, vroeg naar de verantwoordelijke en maakte duidelijk dat ik die plaats absoluut wilde invullen. Uiteindelijk werd er ook niet eens naar mijn cv gevraagd want ik bewees dat ik klaar was om me te bewijzen.”

Niet praten maar doen

Een ongekende overtuigingskracht, het is iets wat het leven van Michelle mee heeft helpen vormgeven. “Naast mijn job in Ieper heb ik ook mijn eigen schoonheidssalon, in een ruimte bij mijn ouders thuis” gaat ze verder. “Toen ik het 6de middelbaar met succes had afgerond, kregen we te horen dat we nog een jaar extra naar school moesten om een eigen zaak te starten. Een jaar extra? Ik begreep niet waarom dat nodig was. Mijn eigen zaak, dat was een evidentie en in plaats van richting schoolbanken te trekken, stapte ik naar het sociaal bureau. Ik deed er mijn project uit de doeken en vertrok met een BTW-nummer. Door te blijven praten, nadenken en vergaderen komt er van ‘doen’ weinig in huis. Ik geloof daar niet in en ben ervan overtuigd dat we veel meer kunnen bereiken door niet te lang te palaveren.”

Het is door die gedrevenheid dat Michelle aan de vooravond staat van een enorm avontuur. “Ik vertrek naar Parijs, waar ik een 2 jaar durende opleiding ga volgen aan een prestigieuze make-upschool. Het is een beslissing die snel is genomen maar dat dit eraan zat te komen, stond eigenlijk in de sterren geschreven. Ik hou van make-up en ook tijdens mijn jaren aan de RHIZO lag mijn passie in die richting. Meer nog, gaandeweg heb ik me vastgebeten in make-up voor film en TV en om me daarin verder te ontwikkelen, trek ik naar Parijs.”

Seriemoordenaar

“Toen ik leerde werken met latex ging een nieuwe wereld voor me open”, lacht ze. “Gruwelijke wonden nabootsen of iemand transformeren in een figuur uit films zoals Alien? Ik heb daar absoluut mijn ding in gevonden. Ik moet wel stiekem bekennen dat ik zelf nooit naar dergelijke films kijk of ik zou niet goed slapen. Waar ik dan mijn inspiratie haal? Zou je geloven dat ik vaak foto’s neem wanneer vrienden vallen en zich bezeren? Op die manier heb ik altijd referentiemateriaal waarop ik me kan baseren. Dat klinkt natuurlijk wel een beetje akelig als ik dat zo vertel. Laat ons hopen dat ik geen verborgen seriemoordenaar ben.” (lacht)

Om gruwelijke wonden te kunnen nabootsen, neem ik zelfs foto’s van vrienden die zich bezeren

Michelle kijkt heel erg uit naar het verblijf in de Franse hoofdstad. “Om te beginnen is er in Parijs heel wat meer werk dan in België, we moeten niet te beroerd zijn om dat te durven zeggen. Daarnaast gaan ze ook steevast op zoek naar de beste in hun vak. De tijden dat je iemand had om de haarstijl te verzorgen en ook nog iemand voor de make-up en dan nog iemand voor de afwerking, die zijn voorbij. Vandaag de dag kiezen productiehuizen voor iemand die het allemaal beheerst. In Gent volgde ik al enkele gespecialiseerde opleidingen, dingen die me goed op weg hebben geholpen en erg mooi staan in mijn portfolio maar dat is nog niet voldoende. Wil je echt een kans maken om door te breken in de filmwereld, dan is een opleiding aan een gerenommeerde school een must. Ik stuurde mijn portfolio naar enkele adressen in Parijs en kreeg van één school groen licht, waardoor ik aan mijn opleiding van twee jaar kan beginnen.”

Eigen stek zoeken

Een opleiding van twee jaar in een wereldstad, die bij de duurste steden ter wereld wordt gerekend, het is een gigantische stap in het ongewisse. Toch kijkt Michelle vol zelfvertrouwen uit naar de komende jaren. “Natuurlijk is de steun die ik van mijn ouders krijg van onschatbare waarde”, pikt ze in. “Toen ik hen vertelde dat ik naar Parijs wilde trekken, wisten ze even niet hoe ze moesten reageren. Ze beseften wel dat ik niet om te praten ben, eenmaal ik een beslissing heb genomen. Toch nam ik het zekere voor het onzekere en stak ik een powerpointpresentatie in elkaar om zowel mijn mama als mijn papa aan boord te krijgen. Ondertussen hebben we al heel wat zaken met de school geregeld. De eerste 6 maanden kan ik verblijven in een residentie van het instituut zelf, wat me de tijd zal geven om een eigen stek te zoeken. Daarnaast zal ik me ook moeten aanpassen aan het leven daar, maar ik twijfel er niet aan dat ik snel vrienden zal maken. De echt grote vraag is of ik, na die opleiding van twee jaar, nog naar Kortrijk zal willen terugkeren”, zegt Michelle die ook zelf al enkele keren voor de lens stond.

Fotomodel

“Een familielid vroeg me ooit of ik niet eens als model wilde invallen. Hij was een fervent hobbyfotograaf en ik zag dat wel zitten. Later werd ik nog enkele keren aangesproken door fotografen met de vraag of ik modellenwerk wilde doen. Aanvankelijk ging ik daar steeds op in, maar na een tijdje had ik het er wel mee gehad. Het is nu eenmaal niet mijn ding. Ik krijg nog altijd frequent dergelijke voorstellen maar daar reageer ik nu altijd anders op. Neen, ik wil niet poseren maar ik wil wel de make-up van je modellen verzorgen. Op die manier kon ik me ook in dat wereldje al een beetje opwerken en praktijkervaring is natuurlijk nooit fout. Of ik nu nooit meer ga poseren voor een fotoshoot? Goh, als ik in Parijs een voorstel krijg om het als model te proberen, waarom niet? Zeg nooit nooit in het leven want de leukste dingen komen vaak erg onverwacht.”

Filmpjes met deze en andere Kortrijkzanen op www.kw.be/dekortrijkzaan