Michel Van den Brande schenkt Blankenberge acht defibrillators na overlijden goede vriend

© (Foto WK)
© (Foto WK)
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Als eerbetoon aan zijn overleden boezemvriend Fons, besloot Kontrimo-baas en ‘Sky Is The Limit’-figuur Michel Van den Brande heel Blankenberge van AED-toestellen te voorzien. Van den Brande laat er ook geen gras over groeien: hij bestelde vandaag meteen acht stuks, een investering van 13.000 euro. “Tegen 1 juli moeten ze er hangen.”

“Op de verjaardag van zijn vrouw Christa wil ik haar zo toch een beetje proberen op te beuren. We zullen Fons altijd blijven missen maar zo ook eren. En hopelijk redden we hier mensenlevens mee”, staat op de Facebookpagina van de bekende stellingbouwer te lezen. Hij moest zijn goede vriend een paar weken geleden onverwachts afgeven na een hartstilstand. “De toegesnelde MUG’s moesten helemaal vanuit Knokke en Brugge komen. Zo zijn kostbare minuten verloren gegaan. Geen kwaad word over die mannen, ze hebben gedaan wat ze konden. Maar voor zo’n drukke toeristische badstad als Blankenberge is het toch echt niet te begrijpen dat er geen MUG-dienst meer is”, aldus Van den Brande.

Hij koestert warme herinneringen aan zijn overleden boezemvriend. “Ik leerde Fons hier een jaar of acht geleden kennen op café en er is een mooie vriendschap tussen ons gegroeid. Zijn vrouw Christa kan net als mijn Sofie lekker koken, en zo spraken we regelmatig af voor een etentje bij ons thuis, in onze bubbel. Vóór corona waren we ook altijd met ons vieren op schok. Dan maakten we samen plezier en genoten we van ’t goede leven. Ik kan het nog altijd niet geloven dat Fons er niet meer is. Zo’n sterke vent als hij was. Ik heb hem trouwens op de dag van zijn overlijden nog gezien. We waren die ochtend nog samen gaan ontbijten”, klinkt het.

Van den Brande hoopt met zijn defibrillatoren levens te kunnen redden. “Fons kunnen we er helaas niet mee terughalen, en ik hoop dat die toestellen niet snel nodig zullen zijn. Maar als mijn investering ook maar één mensenleven zou kunnen redden, dan is Fons dood misschien toch niet helemaal voor niets geweest. Er zijn nu in heel Blankenberge een zevental van die toestellen, maar daarvan hangen er maar één of twee op publiek domein waar iedereen erbij kan. De acht toestellen die ik laat plaatsen, zullen dag en nacht voor iedereen beschikbaar zijn. Dus alstublieft mensen, gebruik ze als het nodig is”, benadrukt de Kontrimo-baas.

Van den Brande zag ook hoe de Deense voetballer Christian Eriksen zaterdagavond in elkaar zakte door een hartstilstand. “Chapeau voor de Deense kapitein, die kalm bleef en het nodige deed. Ik weet eerlijk gezegd niet of ik in zo’n situatie zelf zo koelbloedig zou kunnen blijven. Net daarom zijn die AED-toestellen zo belangrijk. Ik kocht de laatste nieuwe modellen, die vijf jaar geldig en gemakkelijk bedienbaar zijn. Het zijn van die ‘pratende’ toestellen, die stap voor stap uitleggen wat je moet doen. In mijn loft hangt er trouwens ook zo’n toestel, maar die moet jaarlijks gekeurd worden”, aldus Van den Brande. Al tegen 1 juli, de start van de zomervakantie, wil hij de acht defibrillatoren geplaatst zien. “Dan beginnen de toeristen hier weer massaal toe te stromen en is het dus belangrijk dat ze er hangen. Er komt er eentje aan de Pier, eentje aan de Oesterput bij mijn goede vriend Piet, op camping Jamboree, bij de Venitien op de Zeedijk alsook aan restaurant Ten Doele. En uiteraard in mijn brasserie Pand18, en dan nog één in Het Witte Paard en Hotel Azaert, waar Fons voor de deur zijn hartaanval kreeg. Mooi verspreid over heel het grondgebied.”

Op elk toestel komt ook een sticker als eerbetoon aan Fons, met zijn foto erop. “Zo wordt hij nooit vergeten. Zijn vrouw Christa, die vandaag zonder Fons haar zestigste verjaardag moet vieren, was ervan aangedaan. Ze vond het een mooi gebaar, zei ze.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.