Miche en Geert: geen ‘typisch’ koppel

Michèle Van Lantschoot en Geert Bonte hebben deze zomer samen deelgenomen aan het Wereldkampioenschap Tekstproductie in Italië. Hun hele leven draait rond de dactylo. “We leerden elkaar 30 jaar geleden kennen via de typewereld.”

Geert Bonte en Miche Van Lantschoot. (foto Davy Coghe)

Tussen Michèle ‘Miche’ Van Lantschoot (52) en Geert Bonte (56) klikt het al 30 jaar. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst op een dactylowedstrijd in Wenen. “Geert was toen een van de begeleiders”, vertelt Miche.

Miche kreeg het typevirus al te pakken toen ze nog in de Jozefienen op school zat. “Ik had eerst deelgenomen aan een proef voor de West-Vlaamse Jury. Toen ik dat er goed van afbracht, vroeg mijn dactyloleraar me of ik er iets voor voelde om eens deel te nemen aan een wedstrijd in het buitenland? Dat werd dus die jeugdwedstrijd in Wenen waar ik mijn man Geert leerde kennen. Hij vond het eigenlijk net als ik eerst niet zo leuk, dat typen”, glimlacht ze. Maar kijk, 30 jaar later doen ze het nog altijd en wel op wereldniveau.

Typevrienden

Het klikt of niet, inderdaad. Toen ze een paar jaar samen waren, verloofden Geert en Miche zich tijdens het WK dactylo in Brussel. In het bijzijn van hun ‘typevrienden’. “Dat was ons eerste WK samen”, zegt Miche. In juli namen ze deel aan het Wereldkampioenschap Tekstproductie in Cagliari, de hoofdstad van Sardinië. Er waren 419 deelnemers uit 29 landen. “Zeggen dat het topsport is, zou misschien wat overdreven zijn”, glimlacht ze. “Maar de lat ligt wel hoog: om aan een WK te mogen deelnemen, moet je om te beginnen al minstens zes aanslagen per seconde halen.” Geert en Michèle verbleven in totaal elf dagen in Italië. Geert en Miche waren bij de eerste lichting, samen met de deelnemers uit Kroatië, Tsjechië, Hongarije, Japan, Luxemburg, Nederland, Slovakije, Turkije en de Verenigde Staten. “Alles liep vlot… tot een vlieg mij begon te irriteren. En er vloog ook een drone door de zaal”, aldus Miche.

468 aanslagen/minuut

“Vraag me niet waarom, maar de mannen doen het op een WK altijd iets beter”, zegt Miche. De wedstrijd duurde amper 30 minuten, maar dat is volgens Miche best wel intens. “Elke aanslag is een punt, een foute aanslag kost je honderd punten.” Omgerekend haalde Miche op het WK 396 aanslagen per minuut, Geert tikte elke minuut 468 keer op zijn toetsenbord. Dat is veel. “Dat is wat het leuk maakt: je tempo opdrijven. En in meerdere talen leren typen. Daarvoor moet je met al die vreemde accentjes wel je toetsenbord ombouwen”, aldus Miche.

“Spijtig genoeg zijn er geen wedstrijden meer in België – behalve dan op het internet”, aldus Miche. Voor het WK op Sardinië hadden Geert en Miche overigens een hele groep supporters mee. Enig minpuntje aan de reis: Miche speelde er haar mascotte kwijt. “Maar ik heb ondertussen al een nieuwe Winnie de Poeh”, knipoogt ze.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.