https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Micha ‘Airkesmachine’ Vandendriessche brengt dorpelserenades

Micha Vandendriessche wil mensen opvrolijken met muziek.© gf
Micha Vandendriessche wil mensen opvrolijken met muziek.© gf
Redactie KW

Micha ‘Airkesmachine’ Vandendriessche (46) is in het dagelijkse leven drummer, pianist en zanger. Als muzikant geraakte hij het afgelopen jaar nauwelijks aan de bak. Om zijn en andermans harten te verwarmen, trekt hij nu van deur tot deur om ‘dorpelserenades’ te brengen. Volgende week is hij op ronde in Avelgem.

Het verhaal van Oudenaardist Micha Vandendriessche klinkt bekend in de oren. Voltijds muzikant die in normale tijden van het ene cultuurcentrum naar het andere optreden snort, maar door corona niet aan de bak komt. “Ik zit in heel wat muziekprojecten, zoals bij Augustijn Vermandere, Radio Oorwoud, Radio Negra en Rock au Vin”, vertelt Micha. “Maar ik heb ook mijn eigen projecten. Tijdens corona viel dat allemaal stil. Ik heb alles al geprobeerd om toch nog wat geld te verdienen met muziek, maar niets pakte. Ik werd er een beetje moedeloos van. Tot ik met het project van ‘Airkesmachine’ op de proppen kwam, dat blijkbaar wél gesmaakt wordt. Ik liep er al sinds de eerst lockdown mee rond in m’n hoofd, en nu ging de bal aan het rollen.”

Als Airkesmachine trekt Micha op zijn airkesmobiel, een opgeleukte brommer, rond van drempel tot drempel. Wie dat wil, kan vrienden, bekenden, familie of mensen die ze gewoon eens willen opvrolijken, verrassen met een dorpelserenade van Micha.

Laat de zon in je hart

“Die liedjes kunnen ze aanvragen online, op de site van de gemeente”, zegt Micha. “Je kan kiezen uit vijftien Nederlandstalige nummers, van Willy Sommers en Christophe tot De Mens en Yevgueni. Ik ben eerder een liefhebber van alternatieve muziek, maar Nederlandstalige muziek maakt soms meer los dan Engelse liedjes. Het is de bedoeling om mensen te ontroeren en samenhorigheid te creëren. Met een lied als ‘Laat de zon in je hart’ van Willy Sommers lukt dat fantastisch.”

“Ik doe dit dus zeker niet enkel voor mezelf”, gaat Micha verder. “Ik hoor dat het met veel mensen niet goed gaat, en vind het tijd om hen eens een hart onder de riem te steken. Er is niets mooier dan persoonlijke performances. Ik stond vorig weekend op de markt in Avelgem om de actie wat te promoten en heb heel goede reacties gehad. Eentje daarvan ontroerde me enorm. Een oud vrouwtje vertelde me dat het niet zo goed met haar gaat en vroeg me of ik die serenade niet gewoon voor haar kon komen brengen. Dat is eigenlijk heel schrijnend.”

3 maart in Avelgem

De dorpelserenade gebeurt na het aanbellen coronaveilig op drie meter afstand. “Ik zing en speel op mijn keytar, een mix tussen gitaar en piano. Na het liedje is de kous niet af, hoor. Ik sta uiteraard open voor een gesprek. Die persoon kan zelf ook een serenade aanvragen of een persoonlijke boodschap cadeau doen. Dat film ik dan, en breng het naar de gelukkige. Onderweg fleur ik de mensen nog op met muziek uit de box van mijn airkesmobiel. Ik heb er ook een megafoon op gemonteerd.”

Vrijdag start Micha in Oudenaarde. In drie weken doet hij er alle deelgemeentes van Oudenaarde en verschillende woonzorgcentra aan. Hij mikt op twaalf optredens per dag. De Airkesmachine komt op 3 maart voor het eerst naar Avelgem. Ook op 4, 11 en 15 maart snort de airkesmobiel al zeker rond in het Avelgemse. De eerste twee dagen zijn al volzet. “Dat is heel leuk om te horen. Het gaat erg snel. Na zoveel inactiviteit doet dit deugd. Ik hoop de mensen veel plezier en warmte te schenken de komende maanden”, besluit Micha, die ook nog met andere gemeentes in gesprek is. (JS)

Een liedje aanvragen, kan in het sociaal huis, Spikkerelle, de bib of op www.avelgem.be/form/airkesmachine-aanvraagformulier

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.