Mezen nestelen zich in brievenbus in Wevelgem

Redactie KW

Wie de brievenbus opent, verwacht er doorheen de band wat briefwisseling, enkele facturen of zelfs een uitnodiging voor het coronavaccin te vinden. Wevelgemnaar Antoon Calis (79) kreeg echter een wel erg bijzondere pakketje aangeleverd. “Enkele mezen hadden hun nest in mijn brievenbus geïnstalleerd, ik heb dan maar een nieuw exemplaar laten installeren” lacht de natuurvriend.

Het broed- en kweekseizoen is volop aan de gang en in de bomen verschenen dan ook heel wat nestjes, met eieren gevuld. In de Vanneputstraat dacht een koppel mezen er anders over en zochten ze naar een creatief alternatief om hun kleintjes ter wereld te brengen. “We hadden al een paar dagen opgemerkt dat er takjes en stukjes van planten in onze brievenbus terecht kwamen” lacht Antoon wanneer hij over de bijzondere gebeurtenis praat.

Gevleugelde bezoekers

“Je denkt eerst aan een kwajongensstreek maar telkens we de brievenbus opnieuw leeg maakten, kwamen de takken terug. Meteen ging er een belletje rinkelen dat we hier waarschijnlijk met gevleugelde bezoekers zaten.” Het buikgevoel van Antoon, zelf een fervente natuurliefhebber, was juist want al snel verschenen er enkele eitjes tussen de briefwisseling. “Eigenlijk een geluk dat we nog dagelijks onze brievenbus leegmaken” pikt hij meteen in. “Die eitjes zijn extreem fragiel en ook later, toen de jongen uit hun schelp kwamen gekropen was waakzaamheid geboden. Een krant of een pakje met reclamefolders in de bus droppen had meteen het einde kunnen betekenen voor de diertjes. Dat konden we niet laten gebeuren.”

Samen met zijn echtgenote deed Antoon er dan ook alles aan om het verblijf van de vogels zo veilig mogelijk te maken.

Nieuwe brievenbus

“We hebben heel wat telefoontjes gepleegd, vooral met het hoofdkantoor van de post” gaat de Wevelgemnaar verder. “We wilden koste wat het kost vermijden dat de postbode er onze brieven in stak. Dat verliep niet helemaal vlot, waarop we besloten een nieuwe brievenbus te laten installeren, pal voor onze oude. Met grote stukken papier maakten we duidelijk dat het uit den boze was nog langer onze oude brievenbus te gebruiken.”

De inzet van Antoon en zijn vrouw werd uiteindelijk beloond. “7 mezenjongen zagen hier dan ook, in alle veiligheid, het daglicht en konden zo hun vleugels strekken” sluit hij af. “Waarom ze net onze brievenbus kozen? Goede vraag! Het is van vogels geweten dat ze graag dicht bij de mensen komen om zich te nestelen omdat roofdieren er wegblijven. Misschien moet onze brievenbus er aantrekkelijk hebben uitgezien? We gaan ze in ieder geval laten staan voor het volgende seizoen.” (CL)