MeuTies trappen in Tielt tegen kanker

De MeuTies zijn klaar voor hun tiende deelname aan de 1.000 km voor Kom op tegen Kanker. V.l.n.r. (foto Nele)
Redactie KW

De vriendengroep De MeuTies maakt zich stilaan op om tijdens het weekend van Onze Lieve Heer Hemelvaart opnieuw de 1.000 kilometer voor Kom op tegen Kanker te veroveren. Om hun tiende deelname te vieren, vaardigen ze liefst vijf teams af.

Wat in 2010 erg voorzichtig begon, is tien jaar later uitgegroeid tot een stevige organisatie en dito vriendenbende. “Het was mijn vrouw Sonja Cools die de zaadje plantte”, duidt voorzitter Chris Bruggeman (57). “Zij werkte als verpleegkundige en zag op televisie een promofilmpje voor de eerste editie van de 1.000 kilometer voor Kom op tegen Kanker. ‘Daar doe ik aan mee’, zei ze meteen. En hoewel ze amper ervaring op de koersfiets had, maakte ze haar belofte waar. Als dochter van de bekende Tieltse fietsgroothandelaar Marcel Cools wilde ze haar plan absoluut tot een goed einde brengen. Sonja sloeg aan het trainen en werkte die eerste editie met haar zus Sandra en twee collega’s af.”

Jaar na jaar groeide de groep sportievelingen met het hart op de juiste plaats en zo zagen de MeuTies samentrekking van Meulebeke en Tielt het levenslicht. “Nu zijn we met 17 actieve fietsers en twee echtgenotes die ons achter de schermen ondersteunen.”

250 km per dag

Het opzet is eenvoudig, maar loodzwaar: in vier dagen tijd, van 21 tot en met 24 mei, 1.000 kilometer per team te fietsen. “250 kilometer per dag”, vervolgt Chris. “Zo schenken we jaarlijks een stevig bedrag aan Kom op tegen Kanker. Om te mogen deelnemen, moet elk team 5.500 euro startgeld betalen, maar dat heeft ons nog nooit afgeschrikt. Integendeel, voor deze tiende editie schakelen we zelfs een versnelling hoger en vaardigen we vijf teams af. Dat betekent dat we 27.500 euro moeten inzamelen en we na deze tiende keer al op 117.500 euro zullen afklokken. Alle fietsende MeuTies tekenen dit jaar present. Behalve Ans Ameye, zij is zwanger en dan is een zware inspanning op de koersfiets niet het beste idee”, knipoogt Chris.

Emotionele momenten

Toen De MeuTies in 2010 van start gingen, was niemand van hen al met kanker geconfronteerd. “Nu liggen die kaarten toch iets anders. Sonja’s papa Marcel is drie jaar geleden aan de ziekte overleden en ook de papa en schoonbroer van Koenraad Devolder werden al met kanker geconfronteerd. Jan Moerman, die net als Niels Bruggeman de 1.000 kilometer helemaal solo rijdt, draagt deze editie zelfs op aan zijn papa die aan kanker is gestorven. We weten dus wat de ziekte met iemand kan doen. Elke editie is dan ook bijzonder emotioneel. Tijdens die vier dagen hoor je tal van verhalen van andere deelnemers en langs het parcours zie je mensen met een hoofddoekje je aanmoedigen. Dan weet je: voor hén doen we dit. En op elke aankomstplaats worden we door een indrukwekkende erehaag verwelkomd. Die momenten geven je haast letterlijk vleugels.”

“Jan Moerman rijdt de 1.000 kilometer solo en draagt die op aan zijn aan kanker overleden papa”

Om het startbedrag bij elkaar te krijgen, organiseert de groep heel wat initiatieven. “Zo kunnen sympathisanten ons gewoon een bedrag schenken, maar we verkopen ook wijn en cava. Een doos wijn heb je voor 55 euro, cava verkopen we aan 40 euro per pakket. Op zaterdag 8 februari organiseren we in OC Vondel in Meulebeke dan weer eetfestijn.” Online loopt ook een kunstveiling, maar tijdens het eetfestijn worden de kunstwerken uitgesteld en kan je ook bieden.

De MeuTies steunen kan door een bedrag te storten op BE14 7331 9999 9983, met vermelding van ‘gift’ en identificatienummer 170003683.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier