Meulebekenaar Harry Dubaere runt eigen bedrijf HD Creations ondanks cataract

Harry Dubaere (26) uit Meulebeke werd geboren met cataract maar dat belemmert hem niet om zijn eigen zaak op te starten. Hij runt HD Creations, gespecialiseerd in het vervaardigen van klein meubilair, sfeerlampen en lichtpalen.

Foto LB

“Het ondernemerschap heb ik met de paplepel meegekregen“, opent Harry. “Mijn papa Luc runt samen met mijn mama Siska Christiaens het bedrijf DVA, gespecialiseerd in wol-, textiel en vezelproducten. Ook mijn broer William heeft een eigen bedrijf dat zich toespitst op het vervaardigen van rubberen voorwerpen, tot spatlappen voor vrachtwagens toe.”

Harry is al van jongsaf aan een creatieve kerel: “Als er iets niet lukte, zocht ik het antwoord op en bleef ik proberen tot ik tevreden was met het resultaat.”

Toen Harry vader op een dag zijn wijnkelder in orde bracht, haalde hij een stapel wijnkistjes naar boven, bestemd voor het haardvuur. “Ik vond ze te prachtig om te verbranden. Met alle plankjes heb ik een sierlijk salontafelblad gemaakt dat vastgezet werd in een metalen frame. Vanaf dat moment ging de bal aan het rollen. Ik creëerde er op los en ik hou altijd de functionaliteit van het voorwerp voor ogen”, vertelt Harry.

“Later kreeg ik de vraag om een donkere hoek in een ruimte gelijkmatig te verlichten. Met het duurzaam padoekhout en speciale ledverlichting kwam de oplossing tot stand. Ondertussen is sfeerverlichting een vast onderdeel geworden van mijn waaier aan creaties. Voor ik met iets nieuws uitpak, stel ik me altijd de vraag of daar een markt voor is. Daarom verkoop ik ook mooie schapen- en koeienvellen.”

Voor zijn realisaties kiest Harry altijd de beste materialen. “Het volledige productieproces probeer ik zo goed mogelijk zelf te doen”, vult hij aan. “Alleen het laswerk doe ik niet, want het risico voor mijn ogen is te groot.”

Enkele jaren fotograaf

Harry’s bedrijf is ondergebracht in DVA in de bedrijvenzone Haandeput in Meulebeke. Hij is blij met zijn zaak. “Nu doe ik echt mijn ding”, verzekert hij. “Ik krijg niet alleen de steun van mijn ouders, maar ook van mijn vriendin. Dat is leuk. Weet je, ik ben ooit enkele jaren fotograaf geweest. Fotografie en video boeiden me enorm maar het verwerken van de beelden eiste een te grote inspanning van mijn ogen. Toch blijf ik nog verknocht aan het maken van bijvoorbeeld een timelapse voor bedrijven.” (LB)

Info: www.hdcreations.eu. of harry@hdcreations.eu

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.